Am participat la o selectie de oferte si, intrucat oferta noastra era sub 85% din valoarea estimata a contractului, ne-au cerut fundamantarea economica a modului de formare a pretului. Puteti sa-mi dati detalii? Multumesc
pai cum ati ajuns la pretul acela daca nu fundamentat?
In esenta intuiesc eu ca este vorba de un contract de achizitii publice.
La acestea este simplu. Pret material/unitate de suprafata, cantitate de material/suprafata, munca/suprafata, transport/suprafata, se adauga directe la munca, se adauga indirecte la totalurile astea, se adauga profit la totalurile de pana acum-indirecte, se adauga tva si gata pretul fundamentat economic.
La capitolul munca trebuie sa luati in considerare normative de munca/suprafata. Exemplu: un faiantar are salariul de 8,5 lei pe ora si pune un m2 de faianta in 70 minute rezulta ca manopera la m2 de faianta=8,5x70/60 adica 9,91 lei/ora la care se adauga taxe salariu societate nu stiu cat%, indirecte, profit si ajunge undeva la 19 lei/m2. Asta este fundament economic
Exemplu: un sac de adeziv acopera 4m2 de suprafata. Un sac are 25 kg la care se adauga 5l de apa=30 kg/4m2=7 m2 sacul costa 20 lei, 20/7=2,7 lei/m2 la care se adauga indirecte, profit si gata fundamentul economic
In concluzie 1 m2 de faianta manopera cu material costa 21,7 lei cu tot cu taxe, fara tva, daca ar fi fost la negru ar fi costat 13,61 lei/m2. Ati vazut pe cineva sa ia atat de putini bani la m2 de faianta? Acesta este totusi costul real la negru.
Cred ca m-ati inteles. Imi pare rau ca n-am vazut mai devreme ca va ajutam de atunci.