avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

Bunicii mei au decedat in 2009 si 1990. Au detinut o casa si terenuri in judetul Mures. Au avut 3 copii (tatal meu a decedat in 2005, iar fratele lui in 2007) iar unul a locuit cu bunica in ultimii ani dar nu au incheiat un contract de intretinere. Dupa moartea bunicii in 2009 am incercat sa discut cu unchiul meu cu privire la impartirea mostenirii dar el doreste sa locuiasca in continuare in casa respectiva desi nu are acordul meu. Intrebarile mele sunt: 1) am nevoie neaparat de avocat pentru deschiderea succesiunii in instanta? 2) de ce acte am nevoie concret pentru a deschide succesiunea si care sunt pasii? 4) pot cere ca unchiul meu sa imi plateasca o anumita suma de bani pentru ca a locuit in casa respectiva din anul mortii tatalui meu si pana in prezent fara acordul meu? Mu;tumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 10:20, 13 Martie 2010
in primul rand, unchiul dumneavoastra are dreptul sa locuieasca in casa fara acordul tau, ptr ca este mostenitor rezervatar dupa mama sa (bunica ta), mai mult, el a acceptat tacit mostenirea.
In al doilea rand ai nevoie de avocat
actele care iti trebuie sunt titlul de proprietate a bunului, actele de stare civila ale bunicilor, parintilor, unchilor tai, ( nastere, casatorie, deces), si bineanteles ale tale
mai mult in 6 luni de la decesul bunicii trebuia sa accepti mostenirea (tacit sau expres)
Nu sunteti obligat sa va angajati avocat dar nu cred ca va puteti descurca singur.
Macar actiunea sa va fie redactata de avocat pentru ca va fi greu altfel.
imi poate recomanda cineva un avocat din Targu Mures?
Dv. amintiti-va daca ati acceptat mostenirea intai (dv., respectiv tatal dv.) si apoi incepeti demersuri... Apoi, unchiul poate ramane in casa si, aparent, chiar mai mult decat dv.
Mai aveti inca un unchi mostenitor, acesta a lasat mostenitori la randu-i?
Ati platit impositul pe casa pana acum vreodata? Din 1990, s-a mai imbunatatit ceva la casa, ori aceasta aproape cade de veche ce e?
Nu sunt sigura daca succesiunea dupa bunicul meu s-a facut sau nu. In schimb fratele lui tata care a decedat in 2007 nu a fost casatorit si nici nu a avut copii dar a detinut o proprietate pe care am impartit-o in mod egal cu bunica si unchiul care mai traieste. Casa a fost renovata in ultimii ani din banii bunicii iar din cate am inteles unchiul meu are cateva chitante si facturi pentru materiale de constructii pe numele lui pentru ca el le-a cumparat. Ar putea sa ceara impartirea sumelor de pe facturi chiar daca banii nu erau ai lui ci ai bunicii? Eu personal nu am platit impozitul dar sunt sigura ca l-a platit bunica. Care este cota din mostenire de care ar trebui sa beneficiez eu ?

Alte discuții în legătură

Succesiune ormenisan alina ormenisan alina Bunica mei au decedat in 2009 si 1990. Au detinut o casa si terenuri in judetul Mures. Au avut 3 copii (tatal meu a decedat in 2005) iar unul a locuit cu ... (vezi toată discuția)
Mosteniri mihangr mihangr Buna seara! Spuneti-mi va rog ce e de facut in urmatoarea speta. Parintii mei platesc impozit pt o casa la tara, de 11 ani de cand au murit bunicii din partea ... (vezi toată discuția)
Despre mosteniri , succesiuni nasobraznic nasobraznic Buna seara. Tatal meu decedat acum 3 ani. Trebuie da fac succesiunea dupa casa lui parinteasca. In accea casa au stat (parintii.lui Amandoi decedati) si acum ... (vezi toată discuția)