avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 158 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... omor calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

omor calificat

o persoana incadrata la omor calificat care in urma expertizei psihiatrice a fost declarata cu discernamant, poate fi declarata in urma unei contra- expertize psihiatrice ca fiind fara discernamant si incadrata la art. 113 cod penal?
in acest caz care este pedeapsa, poate fi lasat acasa in tratament?
mentionez ca aceasta persoana si-a omorat tatal in varsta de 78 de ani care se afla in stare de ebrietate prin injunghere in inima, in acest moment ucigasul are certificat de handicap (ii este paralizata mana dreapta)
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 11:52, 14 Martie 2010
Depinde. Trebuie dovedit faptul ca in momentul comiterii faptei , inculpatul nu avea discernamant, chiar daca anterior sau ulterior acesta si l-a recapatat. Sau este posibil sa se demonstreze la momentul comiterii faptei inculpatul nu avea discernamantul afectat , chiar daca ulterior si l-a pierdut. Presupun ca o expertiza psihiatrica nu este un lucru cu care cineva sa se joace si ca rezultatul ei ar putea fi cel real, insa, daca exista indoieli si in speranta unei imbunatatiri a situatiei inculpatului, ar fi binevenita o contraexpertiza. Tratamentul medical poate fi efectuat si in penitencar daca va fi cazul, cat si i n libertate..
Nu cred ca se va rezolva ceva.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Nu cred ca se va rezolva ceva.


Cu regret,fata de dl.avocat,nu pot fi atat de sigur,neavand cunostintele necesare in psihiatrie si necunoscand actele si lucrarile dosarului.
Pe de alta parte,este bine ca ,indiferent de concluziile unei viitoare noi expertize,sa se epuizeze toate mijloacele de probatiune prevazute de lege ,pentru a apara un inculpat,chiar daca fapta in sine,poate fi considerata,chiar ca fiind abominabila.
Motivati cererea si daca va fi admisa,ar fi bine sa se efectueze si o noua expertiza
Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra. Noi vroiam sa stim ce se va intampla cu inculpatul, eu sunt cumnata lui, locuim in aceeasi curte, am 2 copii si ma tem ca va fi lasat liber pt ca in general el este o persoana destul de agresiva si nu stiu cum va reactiona fata de copiii mei daca acestia il vor enerva. Soacra mea vrea cu orice pret sa il aduca acasa deoarece ea beneficiaza de pensia lui si de salarul de insotitor. Procesul incepe pe 17 martie, el nu a fost retinut in urma faptei lui ci in urma insistentelor mele a fost internat la psihiatrie unde se afla si acum. Am inteles ca a trecut printr-o expertiza psihiatrica de unde a reesit ca a avut discernamant in momentul savarsirii faptei.
avocatul soacrei mele vrea o contraexpertiza si mi-e frica ca va fi declarat fara discernamant, vrand sa-l scoata cu art.113 cod penal.
este posibil sa fie lasat in libertate? totusi a omorat un om
va multumesc inca o data pentru raspunsurile dumneavoastra
Aceasta situatie va fi stabilita in urma administrarii probatorilor si se va aprecia si pericolul social concret si real pe care acesta il prezinta.

Alte discuții în legătură

Caz psihic nu infractor olga2011 olga2011 am un prieten cu tulburare afectiva bipolara si in ultimul timp [fiind in stare maniacala] a acumulat mai multe amenzi si dosare penale de circulatie ... (vezi toată discuția)
Discernamant diminuat viorelv viorelv Se poate retine de catre instanta ca si proba un certificat de la medic psihiatru referitor la discernamantul diminuat al faptuitorului la momentul comiterii ... (vezi toată discuția)
Comisia de avizare și control de pe lângă inml a recomandat o noua expertiza psihiatrica CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Am un caz încadrat juridic pe omor calificat și conform raportului de expertiza medico-legala psihiatrica a rezultat ca inculpata nu a avut discernământ ... (vezi toată discuția)