avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie crestere copil

ma intereseaza doua probleme.daca sotia mea este(cu numele de fata,si domiciliul in alt judet)asociat unic intr-o firma care nu a avut niciodata profit(lucru care se vede din bilantul depus la finante)si in prezent lucreaza la o firma unde a cotizat perioada minima de12 luni,poate beneficia de concediul de crestere copil?si ce fel de documente sunt necesare pentru acest concediu? am ridicat aceasta problema intrucat am auzit despre mame care nu au beneficiat de concediu intrucat aveau si alte "surse de venit"(asociatii familiale sau pf)
Ultima modificare: Duminică, 7 Ianuarie 2007
simion_bogdan_adrian, utilizator
Cel mai recent răspuns: balint stefan , utilizator 23:05, 5 Martie 2007
ORDONANTA DE URGENTA nr. 148 din 3 noiembrie 2005 - privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului
"ART. 2
Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul indemnizaţiei prevăzute la art. 1 alin. (1) este de 600 lei (RON).
ART. 3
(1) Persoanele care sunt îndreptăţite sa beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului, reglementată de prezenta ordonanta de urgenta, şi realizează venituri profesionale supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, beneficiază de un stimulent în cuantum lunar de 300 lei (RON).
(3) În cazul persoanelor care beneficiază de indemnizaţia pentru creşterea copilului şi solicita dreptul la stimulent, plata acestei indemnizaţii se suspenda.
(4) Începând cu data de 1 ianuarie 2007, cuantumul stimulentului lunar prevăzut la alin. (1) este de 100 lei (RON)."

se pare ca nu ai citit intrebarea pana la sfarsit.am spus ca firma nu are profit(este pe pierdere).aceasta poate fi considerata o forma de venit sau nu?
Buna ziua, as dori sa stiu daca sunt angajata de pe 2 mai 2006 si data probabila a nasterii copilului este intre 21-29 aprilie 2007, pot sa beneficiez de indemnizatia pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani ? se adauga cumva si zilele din concediul postnatal ?
Modificari privind concediul de ingrijire a copilului si alocatia de stat pentru copii (26-06-2006) OUG nr. 44/2006, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului şi a Legii nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, publicata in MO nr. 545 din data de 23.06.2006
1. Alineatul (2) al articolului 1 va avea următorul cuprins:
"(2) Cele 12 luni prevăzute la alin. (1) pot fi constituite integral şi din perioadele în care persoanele s-au aflat în una sau mai multe dintre următoarele situaţii:
a) şi-au însoţit soţul/soţia trimis/trimisă în misiune permanentă în străinătate;
b) au beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii;
c) au beneficiat de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate, potrivit legii;
d) au realizat perioade asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute la art. 38 alin. (1) din Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările şi completările ulterioare;
e) au realizat perioade de stagiu de cotizare în sistemul public de pensii în condiţiile prevăzute de actele normative cu caracter special care reglementează concedierile colective;
f) au realizat în sistemul public de pensii, anterior datei intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, perioade de stagiu de cotizare pe bază de contract de asigurare socială;
g) au beneficiat de indemnizaţia lunară pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani, respectiv până la vârsta de 3 ani în cazul copilului cu handicap;
h) au beneficiat de pensii de invaliditate;
i) au beneficiat de concediu fără plată pentru a participa la cursuri de formare şi perfecţionare profesională din iniţiativa angajatorului sau la care acesta şi-a dat acordul, organizate în condiţiile legii;
j) au lucrat cu contract individual de muncă în străinătate, pe baza acordurilor guvernamentale bilaterale încheiate de România cu alte state;
k) se află în perioada de întrerupere temporară a activităţii, din iniţiativa angajatorului, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, potrivit legii;
l) se află în perioada de 60 de zile de la absolvirea cursurilor de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, cu examen de licenţă sau de diplomă, în vederea angajării ori, după caz, trecerii în şomaj, potrivit legii."

Art.24 (2) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se acordă şi persoanelor care, până la data de 31 octombrie 2006, realizează în sistemul public de pensii perioade de stagiu de cotizare de cel puţin 10 luni în ultimele 12 luni anterioare datei naşterii copilului.
ok, asta am inteles..vroiam doar un raspuns simplu privind interpretarea legii..se refera la data efectiva a nasterii sau e posibil sa se adauge si cele 42 de zile de concediu postnatal, avand in vedere ca acestea sunt platite tot de catre angajator ?

Alte discuții în legătură

Taxa alonso_first_one alonso_first_one Se poate plati undeva o taxa,astfel incat o viitoare mama fara servici sa beneficieze de indemnizatia de crestere a copilului?Va intreb pentru ca stiu ca se ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ingrijire copil - medic de familie drradupana drradupana sotia mea este medic de familie si impreuna aveam un srl in contract cu casa de sanantate( eram asociati si pe perioada ingrijirii copilului i-am tinut locul ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani victor31 victor31 Buna ziua Sotia are platite , prin contracte de asigurat , la zi , darile catre casa de pensii si casa de sanatate pe o perioada mai mare de 12 luni . Este ... (vezi toată discuția)