avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... revendicare imobiliara
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

revendicare imobiliara

X societate cu capital de stat reorganizata potrivuit L.15/1990. In timpul comunismului construieste un imobil intr+o gara CFR pe care il foloseste neintrerupt pana in anu l 2005, il inscrie in contabilitate, majoreaza capit.social, il reevaluiaza etc.
In 1991 se da o hot.de guvern prin care se spune la unul din articole.. activitatile din statiile cfr trec in patrimoniul SNCFR. Patrimoniul se transmite pe baza de prtotocol prin plata. Protocolul este semnat de parti, numai ca SNCFR nu achita suma stabilita prin protocol.
Dupa incheierea protocolului se icheie un contract de inchiriere intre fostul proprietar, detinator al imobilului si cfr, contract semnat de un sef de sala. Contractul nu-si produce efectele din diverse motive, insa in perioada de actiune, obtine evacuarea soc.x.
cfr nu trece niciodata in contabilitate imobilul respectiv, nu -l inscrie in cf, nu plateste impozite etc.
Soc.x , nemaiavand posesia, formuleza actiunea in revendicare. si pierde proprietatea irevocabil. Motivatia instantelor.. dr. de propr. nu se transmite prin lege, nu este prevazuta aceasta modalitate in art.644 cciv, plata s-a facut. si alte astfel de nazbatii.
In 1999 AVAS ne vinde pachetul sau de actiuni si in anexa nominalizeaza expres printre alte active si pe cel aflat in litigiu.
A se mai retine ca o curte de apel a pronuntat doua decizii in alte litigii dintre parti cu alt obiect. Intr-o decizie un complet aminteste in trecere in considerentev ca cfr este indiscutabil proprietarul imobilului iar alt complet in alta decizie spune ca nu au operat transferuri succesive ale imobilului si ca plata nu s-a facut.
Cum comentati domnilor colegi astfel de situatii mai ales ca si ICCJ a fost de acord cu cele doua instante care ne-au respins cererea in revendicare.
Ati mai vedea in aceste conditii o rasturnare de situatie prin promiovarea unei actiuni in constatare ?
Multumesc anticipat pentru pareri.
Cel mai recent răspuns: sca baloisibaloi , Avocat 12:33, 13 Martie 2010
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fructele civile (imobil nationalizat); calitatea procesuala a statului roman Simona-Niculescu Simona-Niculescu Va prezint o jurisprudenta prea putin cunoscuta, cu o mare insemnatate pentru desproprietaritii regimului comunist. Primo, se clarifica aspectul fructelor ... (vezi toată discuția)
Retrocedarea caselor cu legea 10 coze coze Cu legea 10 am retrocedat terenul pe care am avut construita casa, dar cand am facut cererea am facut ptr retrocedare teren si contravaloare ptr imobil dar am ... (vezi toată discuția)
Dizolvare srl cu asociat unic fara lichidare!!! ContSters21504 ContSters21504 SPETA cu 3 intrebari: SRL cu asociat unic. 1. este posibilă dizolvarea voluntară a societăţii mai sus menţionate, fără lichidare, raportat la ... (vezi toată discuția)