Buna ziua, as vrea sa stiu cum pot iesii din diviziune cu vecinul meu.Avem un teren de 300 mp pe care este construita casa,jumatate este propietatea vecinului jumatate propietatea mea.Acum doresc sa ridic o constructie usoara deasupra corpului de casa.problema este ca vecinul nu este propietar pe partea sa de teren de 150 mp.Ce ar trebuii sa fac sa pot iesii din diviziune si sa obtin aprobarea pentru constructie.Mentionez ca , cadastristul a spus ca nu poate realiza cadastrul daca vecinul nu este propietar pe teren.Cum ar trebuii sa procedez?
Exista o procedura foarte simpla care a fost reglementata din punct de vedere legal anul trecut in octombrie-noiembrie si care poarta denumirea de PROCES VERBAL DE BUNA VECINATATE! Ce inseamna acest lucru : ca , in cazul in care suprafata din realitate este mai mare decat suprafata dvs din acte , cu acordul vecinilor directi (stanga-dreapta-fata-spate) se face un proces verbal de buna vecinatate semnat de catre vecini prin care acestia recunosc suprafata dvs de teren. Acest proces trebuie sa includa planse foto ale terenului , precum si schita terenului intocmita de catre cadastrist! In situatia dvs problema nu este decat sa va intelegeti cu vecinul care are intrarea prin acelasi loc cu dvs asupra suprafetelor de teren care va vor reveni fiecaruia. Se redacteaza acest proces verbal , se semneaza de catre toti vecinii , iar cadastristul il depune la cadastru pentru a se aviza si intabula!
Succes!
PS> In cazul in care nu va intelegeti pe cale amiabila cu vecinul , singura solutie este calea judecatoreasca si asta poate dura ani de zile! Cel putin 2-3 ani!B-)
Exista posibilitatea de a darama eu o parte a corpului de casa pentru ai putea lasa vecinului cei minim 50cm pentru as face intrare separata?Si daca da, pot recupera respectivii metri pe care ii cedez, din propietatea vecinului?
Va multumesc
Buna ziua. Ca sa va putem raspunde clar si corect la intrebarile dumneavoastra, trebuie sa cunoastem bine situatia juridica a celor doua imobile. Sunt destule variante pentru rezolvarea acestei situatii, dar toate depind de ceea ce este inscris in actele dumneavoastra si ale vecinului.
Procesul verbal de buna vecinatate presupune fie existenta unei carti funciare pentru imobilul in cauza( actualizarea datelor cadastrale demostrand o suprafata excedentara celei intabulate), fie intocmirea unei documentatii cadastrale si inscrierea ei in cartea funciara la acest moment, diferenta de peste 2% dintre suprafata mentionata in acte si cea rezultata in urma masuratorilor putand fi intabulata in baza unui astfel de proces verbal(Ordinul ANCPI nr. 134/ 26.03.2009, art 1 pct 3)
Cat priveste instituirea dreptului de servitute de trecere, important este sa rezolvati intai cu inscrierea in cartea funciara; documentatia tehnica pentru notarea acestei sarcini in cartea funciara se poate intocmi si ulterior primei inscrieri.
Sfatul meu ar fi sa luati legatura fie cu un notar, fie cu un avocat; in urma studierii actelor de proprietate, fie unul, fie celalalt va pot sfatui ce e de facut.