avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... care este familia unui copil ai caror parinti au ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

care este familia unui copil ai caror parinti au divortat?

Daca copilul a fost incredintat mamei si mama si-a reluat numele de familie avut inainte de casatorie,tatal copilului nu mai face parte din familia acestui copil chiar daca mama si-a reluat numele de fata?(in timpul casatoriei familia se numea STANCIU FLORIN si STANCIU FLORICA -sotii - iar copilul Stanciu Ioana
Dupa divort,mama se numeste IVANOV FLORICA copilul STANCIU IOANA si tatal STANCIU FLORIN .Eu consder ca familia copilului este formata din FLORIN si FLORICA chiar daca ei sunt despartiti. Mama sustine ca tatal are alt nume si nu face parte din familia copilului.,ca familia copilului e formata acum din mama si bunicii materni.... ARE dreptate?

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:33, 13 Martie 2010
faptul ca parintii biologici ai copilului au divortat nu insemna ca tatal sau mama, dupa caz, nu mai sint considerati parinti, pe considerentul ca si-au reluat numele avut inainte de casatorie. chiar si divortati, acestia sint, impreuna, patintii copilului minor, exercitindu-si in acelasi mod drepturile si obligatiile calitatii de parinte. parintii sint si ramin parinti iar bunicii bunici.
Practic, notiunea de familie vizeaza persoanele care locuiesc si gospodaresc impreuna .Din acest punct de vedere , daca minorul locuieste cu mama si bunicii , nu si cu tatal, s-ar presupune ca da, aceea este familia lui. Este luata in calcul insa , in notiunea de familie si obligatia legala de intretinere intre persoane. Cu m tastalui ii incumba, chiar despartit fiind de mama copilului , obligatia legala de intretinere, se poate concluziona ca el face parte din familie.
Notiunii de familie i se atribuie atât un înteles restrâns, în sensul ca familia îi cuprinde pe soti si pe copii lor minori, cât si un înteles larg, atunci când parintilor si copiilor lor minori li se alatura si alte categorii de persoane. Cel mai
adesea legiuitorul vizeaza întelesul restrâns al notiunii de familie. Potrivit dispozitiilor Legii nr. 114/11 octombrie 1996,2 asa cum a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta nr. 40/10 iulie 19973 “prin familie (…) se întelege sotul, sotia, copiii minori precum si copiii majori si parintii sotilor care locuiesc si gospodaresc împreuna”. Aceasta din urma varianta, retinuta de legiuitor
pentru explicarea notiunii de familie în contextul legii despre care facem vorbire, restrânge, prin precizarile pe care le aduce, sfera aceleiasi notiuni avute în vedere la adoptarea Legii nr. 114/1996 (respectiv textul nemodificat prin ordonanta de urgenta) si în care se arata ca, “prin familie, în sensul prezentei legi, se întelege sotul, sotia, copiii, precum si parintii sotilor care locuiesc si gospodaresc împreuna”
Putem vorbi mult si bine despre notiunea de familie.
O putem analiza din punct de vedere sociologic sau juridic.
Am putea arata unde exista si unde nu exisita o corespondenta intre notiunea sociologica si cea juridica de familie.

Dar la ce v-ar servi?

Cred ca mai simplu ar fi sa rezolvam neintelegerea dintre dvs. cu vorba rabinului din banc: "Si tu ai dreptate".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara! as avea rugamintea de a ma lamuri asupra urmatorului ... Tudor2008 Tudor2008 Buna seara! As avea rugamintea de a ma lamuri asupra urmatorului aspect privind obtinerea bursei sociale pt minorul meu, in baza Legii familiei monoparentale ... (vezi toată discuția)
Pentru indrumare geanina81 geanina81 buna ziua..cer indrumarea unui specialist..va rog..am o prietena romanca care are un copil de 2 ani cu un italian...copilul poarta numele de familie al ... (vezi toată discuția)
Divort cu minori Ionikboom Ionikboom Buna ziua !!Am 23 de ani si sunt casatorita de 2 ani, din 2011. Am, impreuna cu sotul meu, doi copii, unul in varsta de 2 ani si unul de 4 luni. Noi am dori ... (vezi toată discuția)