faptul ca parintii biologici ai copilului au divortat nu insemna ca tatal sau mama, dupa caz, nu mai sint considerati parinti, pe considerentul ca si-au reluat numele avut inainte de casatorie. chiar si divortati, acestia sint, impreuna, patintii copilului minor, exercitindu-si in acelasi mod drepturile si obligatiile calitatii de parinte. parintii sint si ramin parinti iar bunicii bunici.
Practic, notiunea de familie vizeaza persoanele care locuiesc si gospodaresc impreuna .Din acest punct de vedere , daca minorul locuieste cu mama si bunicii , nu si cu tatal, s-ar presupune ca da, aceea este familia lui. Este luata in calcul insa , in notiunea de familie si obligatia legala de intretinere intre persoane. Cu m tastalui ii incumba, chiar despartit fiind de mama copilului , obligatia legala de intretinere, se poate concluziona ca el face parte din familie.
Notiunii de familie i se atribuie atât un înteles restrâns, în sensul ca familia îi cuprinde pe soti si pe copii lor minori, cât si un înteles larg, atunci când parintilor si copiilor lor minori li se alatura si alte categorii de persoane. Cel mai
adesea legiuitorul vizeaza întelesul restrâns al notiunii de familie. Potrivit dispozitiilor Legii nr. 114/11 octombrie 1996,2 asa cum a fost modificata prin Ordonanta de Urgenta nr. 40/10 iulie 19973 “prin familie (…) se întelege sotul, sotia, copiii minori precum si copiii majori si parintii sotilor care locuiesc si gospodaresc împreuna”. Aceasta din urma varianta, retinuta de legiuitor
pentru explicarea notiunii de familie în contextul legii despre care facem vorbire, restrânge, prin precizarile pe care le aduce, sfera aceleiasi notiuni avute în vedere la adoptarea Legii nr. 114/1996 (respectiv textul nemodificat prin ordonanta de urgenta) si în care se arata ca, “prin familie, în sensul prezentei legi, se întelege sotul, sotia, copiii, precum si parintii sotilor care locuiesc si gospodaresc împreuna”