avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ABUZ - teren in indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ABUZ - teren in indiviziune

Buna ziua,

situatia cu care ma confrunt este urmatoarea: a existat un lot in suprafata de aprox. 3000 mp; in 1998 am cumparat din acest lot suprafata de aprox. 350 mp teren, alaturi de alti cumparatori, fiecare achizitionand diverse suprafete pana la epuizarea lotului; un an mai tarziu, in 1999, toti cei 15 proprietari am mers la notar si am declarat ca suntem de acord ca din suprafata de teren achizitionata de fiecare, sa cedam proportional cu aceasta, un nr. de mp aferenti amenajarii unei parcari care va avea in total 280 mp si a unui drum de servitute, toate detinute in indiviziune. Aceasta declaratie autentificata are atasata si o lista din care reise de exemplu ca eu, daca sunt proprietar pe 350 mp teren, imi revin 100 mp in indiviziune pt. parcare si drum de servitute. Pana aici totul minunat.
S-a creat acea parcare care insumeaza 280 mp din care, potrivit actelor, mie mi-ar reveni intr-o cota ideala si abstracta 42 mp, ce reprezinta aprox. 22% din intreaga parcare intrucat sunt proprietarul care a achizitionat cea mai mare suprafata din lot. Cert este ca ceilalti 14 proprietari ma impiedica fizic inca din 1998 sa o folosesc si eu, unii dintre ei, potrivit suprafetei lor de teren achizitionte, revenindu-le din parcare poate doar 2,3 mp, nu 42 mp ca mie.

Intrebarea mea este, cum pot iesi din aceasta indiviziune? Care este cea mai rapida cale? Cadastrul nu este facut din cate stiu pe nici o suprafata achizitionata din intregul lot de 3000 mp. Pot eu merge direct la Oficiul de Cadastru si Carte Funciara al secorului de care apartin si sa cer intocmirea cadastrului aferenta suprafetei mele de parcare ce-mi revin? Am nevoie de acordul celorlalti 14 proprietari pt. intocmirea cadastrului pe parcare? Trebuie sa-i chem in judecata? Pot ei cumva sa invoce uzucapiunea in contextul dat?

Cert este ca o actiune din partea mea este urgenta intrucat, desi parcarea este in indiviziune, anumiti vecini carora le-ar reveni doar 2 mp din ea, inchiriaza locurile! Va rog sa-mi spuneti daca exista alta solutie in afara de Tribunal.

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
babysee, utilizator
Cel mai recent răspuns: babysee , utilizator 23:00, 13 Martie 2010
Atunci cum a acceptat minunatul notar sa faca/autentifice acea declaratie a tuturor stiind ca nu exista aceste acte de dezmembrare si de alipire la baza?
era doar o declaratie, stia ca nu va putea face actele fara cadastru si intabulare..
dvs si ceilalti vecini declarati ca suntei de acord sa dezmembrati cate 3 mp,ulterior sa ii alipiti sa rezulte un lot de x mp, din care dvs veti avea o cota parte de y%.
nu este nimic nelegal,doar ca prin aceea declaratie nu s-a obtinut rezultatul scontat de catre dvs.
Bun. Uitam acea declaratie, aveti dreptate, nu poate produce efecte juridice.

In acest moment vreau sa fac aceasta dezmembrare. Pot sa solicit doar eu dezmembrarea pt. partea mea(adica sa mi se atribuie fizic, in natura acei 42 mp) sau am nevoie de acordul tuturor si toti trebuie sa ne prezentam unde...la cartea funciara sau intai la notar sa incheiem un act de dezmembrare?
Multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
babysee, utilizator
ca sa faceti un act de dezmembrare trebuie saaveti acdastru si intabulare pe tot terenul dvs, dupa se face doc cadastrala in vederea dezmembrarii, act de dezmembrare si in urma acestei operatiunio sa aveti 2 loturi de teren.
dar la ce va ajuta,daca faceti doar dvs?
Ma ajuta sa le demonstrez cu acte vecinilor ca din suprafata de parcare de 280 mp eu am 42 mp pe care pot sa-i folosesc. In acest fel imi voi marca parcarea si ii voi convinge cu acte ca am si eu dreptul acolo. Pt. ca in prezent, pe acea suprafata de 280 mp se aplica legea junglei. Repet, conform contractelor de v-c, cam 4,5 proprietari am avea efectiv drept la cate 1,2 locuri de parcare acolo, noi avand cele mai mari suprafete achizitionate din lotul de 3.000. Dar, asa cum spuneam si la inceput, parcheaza si oameni care locuiesc la 2 km distanta!

Consider ca nu trebuie sa fac obligatoriu cadastrul pe suprafata de teren achizitionata intrucat aceasta este la o distanta de 20 m de spatiul pt. parcare amenajat. Doar acel spatiu ma intereseaza sa-l folosesc deocamdata, adica, partea care-mi revine din el.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
babysee, utilizator

Alte discuții în legătură

Consecinte neinscriere constructie in cf babysee babysee Am construit o casa cu 3 ani in urma pe terenul proprietatea mea. Am obtinut si procesul-verbal de receptie finala. Inca nu am ajuns la cartea funciara sa ... (vezi toată discuția)
Coproprietate cote parti Catala Catala Buna ziua, Va supun atentiei urmatorul caz: In urma unei iesiri din indiviziune au rezultat 4 loturi pentru trei proprietari.Unul din loturi a ramas in ... (vezi toată discuția)
Comunicare foarte dificila cu vecinii in vederea constituirii unui drum de servitute. Madalina37 Madalina37 In Urma cu 3 ani de zile am achizitionat un teren de 940 mp fara sa ma asigur ca nu are un drum de acces constituit legal.M-am apucat sa construiesc casa ... (vezi toată discuția)