avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sentinþã judecãtoreascã ciudatã
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sentinþã judecãtoreascã ciudatã

În urma unui proces de divorţ a urmat cel de partaj bunuri comune. Bunurile partajabile erau constitutie dintr-o contructie de locuit si un teren de 2100 mp. Instanta a decis ca pîrîtul reclamant (care nu are altă casă) să primească locuinţa şi 1091 mp, iar reclamanta pîrîtă (stabilită cu forme legale în străinătate de 20 de ani) să primească al doilea lot de teren şi o sultă.

Problema e că locuinţa este situată pe terenul reclamantei pîrîte conform expertizei topo existente la dosar şi omologată de instanţă.

Precizez că hotărîrea poate fi atacată cu apel.

Poate cineva să mă înveţe cum ar trebui formulat apelul astfel încît hotărîrea instanţei de fond să devină aplicabilă, dar fără a exista riscul ca la apel să -i fie atribuită locuinţa celeilalte părţi?

Este firesc faptul că instanţa a omologat raportul de expertiză topo, dar a inversat proprietarii?

Este instanţa obligată, dacă a făcut această omologare, să respecte indicaţiile expertului, acesta fiind desemnat de către aceeaşi instanţă?

Există un motiv pentru care doar una dintre părţi trebuie să achite taxă de timbru?

Menţionez că întrucît instanţa nu a precizat explicit un termen în care paote fi declarat apelul, am considerat că este vorba despre 15 zile de la data comunicării. Pot să consider ca dată a comunicării data de sosire a scrisorii de pe ştampila poştei?

Vă mulţumesc şi vă doresc o zi cît mai reuşită.

Talida Covaci
Cel mai recent răspuns: Antoanela Geaman , Avocat 21:18, 14 Martie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
Saru'mîna. Răspunsul îmi este foarte util.

E dificil să transcriu întreaga hotărîre pentru că este foarte lungă, iar acum nu am un scanner la îndemînă.
Hotararea pe care ati primit-o se inscrie in categoria "de-a rasu-plansu" asta ca sa nu spun altfel.Astfel:
1-termenul de apel este de 15 de zile de la data comunicarii, atentie la calcul, prima si ultima nu se pun, trebuie sa ramana strict 15 zile libere, cu sambete si duminici cu tot.
2.-trebuie sa criticati solutia intstantei de fond pentru nelegalitate si netemeinicie, avand in vedere ca aceasta a nesocotit practic dreptul de proprietate al ambelor parti, astfel ca aceasta nu poate fi pusa in executare, dvs. neputand sa intrati in casa evident decat in zbor, pentru ca iata terenul a fost atribuit fostei sotii si daca intrati fara avea o hotarare de stabilire
servitute veti savarsi infractiunea de violare de domiciliu.Instanta trebuia sa omologheze varianta din raportul de expertiza in care se atribuia casa si terenul de sub casa aceleiasi parti si nu asa cum gresit a procedat.As fi curioasa a carei instanta apartine minunea si cum a motivat omologarea variantei prin schimbarea partilor.
3.-taxa de timbru se plateste de reclamant, dar si de paratul reclamant in cazul acesta a formulat o cerere reconventionala.La sfarsit prin hotarare cheltuielile se compenseaza.
Va sfatuiesc sa va luati avocat..partajul este departe de a fi o actiune usoara...sau macar sa consultati unul sa stiti concret ce aveti de facut...nimeni nu poate sa va redacteze pe site motivele de apel...iar o consultatie nu a falimentat pe nimeni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar, despagubiri prietenulomului prietenulomului In cazul in care instanta atribuie intreaga cladire uneia dinte pari cu conditia ca cealalta parte sa fie despagubita iar partea care trb sa despagubeste nu ... (vezi toată discuția)
Care va fi hotararea instantei in acest caz? ContSters338989 ContSters338989 [u]PARTAJ JUDICIAR :[/u] 1. am cerut atribuirea in natura a cotelor de 2/3 din casa si teren 2.piritii au cerut toata casa si cota lor de 1/3 din teren ... (vezi toată discuția)
Modificare titlu de proprietate angela_mihaescu angela_mihaescu Buna ziua, va rog din suflet sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Eu (M.A.) si fratele meu (M.M.) am ramas singurii mostenitori dupa moartea bunicului (M.S.) ... (vezi toată discuția)