avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1767 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata la "gri"
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata la "gri"

Buna ziua,

De cateva luni am si eu o problema. Invocand criza (in mare masura nejustificat) patronul nostru ne plateste la gri, adica cu sume foarte mici pe stat (300-400 lei) si restul (total sau partial pana la 100%) din mana.

Eu stiu ca nu pot sa ne plateasca pe state mai putin de minimul pe economie pentru categoria profesionala respectiva (600 pentru necalificati, 1200 pentru licentiati, etc). Eu sunt licentiat, deci consider ca ar trebui sa fie trecut 1200 (atat cat am si in contractul individual de munca). Poate sa ma plateasca cu mai putin de 1200 atata vreme cat nu am absente sau sanctiuni?

Stie cineva cum e corect? Ce as putea sa fac? Vreau sa plec de la ei, mi-am gasit ceva. Ma bate gandul sa-i reclam la ITM, ca prea fac multe magarii. Cum trebuie procedat pentru asta?

Multumesc,
Valeriu
Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 21:27, 15 Martie 2010
Buna ziua,
d.voastra nu primiti fluturas? Acolo puteti vedea exact de unde suma mica, mai ales daca d.vostra spuneti ca aveti un salariu de incadrare de 1200 lei.
Daca considerati ca sunteti nedreptatit, puteti face sesizare la ITM.
Invocand criza (in mare masura nejustificat) patronul nostru ne plateste la gri,
Poate sa ma plateasca cu mai putin de 1200 atata vreme cat nu am absente sau sanctiuni?

Poate, invoca nerealizarile planificate dar respecta salariul minim garantat la plata.
Depinde in mare masura de legatura dintre salriu si criteriile de performanta stabilite prin regulmant intern, cim sau fisa postului.
Nu faptul ca sunteti licentiant va confera dreptul la 1200 lei ci postul pentru care se cere studii superioare.
Ultima modificare: Duminică, 14 Martie 2010
ContSters42179, utilizator
sau intre timp v-a dat decizie de completare a contractului de munca si ati fost trecut de la program de 8 ore la unul de 2 sau patru
Multumesc pt ajutor

Sa explic mai in clar: fluturas primesc, numai ca pe fluturas apare la salariu de incadrare 1200, salariu realizat 600 si retineri 600! Nu se precizeaza in ce constau retinerile si eu nu am imputari, popriri, garantii etc. Asta a fost numai un exemplu. Au fost luni in care aparea 300 la salariu realizat si retineri 900. Altfel sunt angajat ca inginer, am fisa postului de inginer si nu am semnat vreun act aditional la CIM de modificare a duratei muncii.

Intrebarea mea era asta: poate sa ma plateasca mai putin de minimul pe economie la categoria mea profesionala (1200 lei)?
Daca retinerile nu sunt legale puteti solicita in instanta obligarea angajatorului de a va plati salariul negociat.
Art. 164. - (1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr -o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariu minim la patron lore69 lore69 Buna ziua tuturor.Am si eu o problema cu salariul la patron.Pe scurt lucrez la un service,sunt inginer dar am un salariu de tot rasul,adica 600 lei net.Este ... (vezi toată discuția)
Salariul minim studii superioare mihaitudor mihaitudor cat este salariul minim pentru absolventii de studii superioare? Colegiul Universitar de 3 ani este considerat ca studii superioare la calculul salariului ... (vezi toată discuția)
Slariu part time pentru angajat cu studii superioare kigallu kigallu As dori sa stiu ce salariu ar trebui trecut in cartea de munca pentru un job part time, de la 9:00 la 13:00, in conditiile in care am studii superioare? ... (vezi toată discuția)