Doresc ca persoana fizica sa colaborez cu mai multe firme, sa zicem zeci de firme.
Acestor firme le voi presta servicii, concret le voi aduce clienti, iar in schimb pretentiile mele de la ei, sunt sa primesc un comision, lunar (un procent din tranzactia incheiata de ei si clientul adus de mine) pe care il vom stabili impreuna.
Doresc sa stiu daca este posibil sa colaborez cu "n" firme ca perfoana fizica si ce conditii trebuie indeplinite?
- contract de colaborare?
- in ce baza legala ma vor plati ei?
- cum se va plati impozitul la acesti bani?
- eu ca persoana fizica pot sa ma scad cu diverse facturi: tel, benzina,...?
- imi trebuie contabil?
Daca incheiati o conventie cuivila cu acest obiect, care poate fi numita si de colaborare va veti afla sub imperiul codului civil, iar di punct de vedere fiscal sub cel al codului fiscal.Impozitul se va retine de firme 16% Ca persoana fizica autorizata va puteti deduce chekltuielile legate de exercitarea activitatii.Intrucit inregistrarea se face in partida simpla nu este necesar contabil
Eu as sugera contract de prestari servicii sau comision incheiat intre PFA-ul repr de d-voastra si SC careia ii aduceti clienti, in care sa stabiliti clar suma pentru fiecare client in functie de cifra de afaceri sau cel mai important criteriu care sta la baza colaborarii . Impozitul este 16 % aplicat la diferenta dintre veniturile si cheltuielile exercitiului . Varianta d-lui top dan are un mic defect contabil : obtinere de venituri pe persoana fizica si cheltuieli pe pfa , care se traduce prin reportare permanenta a pierderii fara obtinere de venituri . Cert este ca nu-i convine SC-ului .
1.Ca persoana fizica puteti colabora in baza Codului Civil pe baza de Contract conventie civila.Clientii dvs va vor plati pe baza de stat de plata cu retinerea impozitului pe venit la sursa care poate fi 10% sau 16% in functie de ce se prevede in contract.Nu beneficiati de cheltuieli deductibile fiscal si nu trebuie sa tineti evidenta contabila.Dupa inchiderea exercitiului financiar trebuie sa depuneti decl 200 cu termen 25.05 si sa achitati la acelasi termen diferenta de impozit,daca exista.
2.Ca PFA puteti colabora in baza unui Contract prestari servicii iar clientii dvs va vor plati pe baza de factura cf prevederilor din contract.Beneficiati de cheltuieli deductibile fiscal cf Cod Fiscal si veti plati impozit pe venit astfel:
-pana la 31.01 depuneti decl 220 cu venitul estimat pe anul curent si veti primi de la AF decizie de impunere pt plati anticipate
-pana la 25.05 anul urmator depuneti decl 200 cu venitul realizat in anul precedent si aveti obligatia de plata a impozitului diferenta pana cel tarziu 25.05.
Pierderile se reporteaza in anul fiscal urmator cu drept de recuperare in urmatorii 5 ani.Nu va trebuie contabil in schimb trebuie sa tineti evidenta contabila in partida simpla.
ATENTIE: Daca depasiti cifra de afaceri 35.000 Euro/an trebuie sa va inregistrati ca platitor de TVA. In functie de informatiile primite aveti ocazia sa alegeti varianta cea mai buna.
Pfa agent asigurari
corneliao
Anul trecut am fost colaborator la un broker de asigurare dar nu am avut incasari mari. anul acesta pt a continua sa fac asigurari trebuie sa fiu PFA? si daca ... (vezi toată discuția)
Pfa/sc
dates.raluca
Buna dimineata, care este diferenta dintre o persoana fizica autorizata si o societate comerciala? Ce avantaje/ dezavantaje au? Va multumesc (vezi toată discuția)