avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire de familie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire de familie

Domnule avocat,
Vreau sa va consult intr-o problema legata de mostenirea mea. Dupa moartea tatalui meu in 1974, mama mea impreuna cu cei doi frati ai mei mi-au facut un testament inregistrat la notariat prin care imi lasa mie totul dupa moartea ei fiind de acord si fratii mei deoarece lor li s-a dat partea lor cu ocazia casatoriei. Ulterior mama mea i-a facut surorii mele un contract de intretinere si un alt testament in 1994 prin care de data aceasta ii lasa ei totul fara a mentiona ca mai are si alti copii. Fata de situatia aratata, va rog sa-mi spuneti ce sanse am sa-mi primesc si eu partea de mostenire ce mi se cuvine su cum trebuie procedat pentru a intra in posesia ei. Precizez ca, mama a murit in 1998, iar la momentul actual sora mea vrea sa vanda casa parinteasca si pamantul familiei.
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 16:18, 16 Martie 2010
Testamentul este un act juridic esentialmente revocabil.
Asta inseamna ca ne putem razgandi oricand asupra lui, fie expres, fie tacit ( prin revocarea lui la notariat, printr-un testament ulterior sau prin instrainarea bunurilor care fac obiectul testamentului).

Dar, daca prin orice act de acest fel vi se incalca rezerva succesorala, puteti sa il atacati, cerand reductiunea liberalitatilor excesive, si astfel va puteti recupera partea dvs. din rezerva. De mentionat ca se poate reduce doar legatul ( testamentul in favoare surorii), nu si contractul de intretinere, acesta ramane valabil si in baza lui, sora e proprietara pe ceea ce prevede acest contract si poate sa dispuna cum doreste de aceste bunuri.
"Art. 794. Tatãl mama si ceilalti ascendenti pot face împãrteala bunurilor lor între fii si ceilalti descendenti. (C. civ. 770).
A se vedea:
Art. 75 si urm. din Codul familiei.
Art. 795. Aceastã împãrtealã se poate face prin acte între vii, sau prin testament cu formele, conditiile si regulile prescrise pentru donatiuni între vii si pentru testamente. "
Asa scrie in codul civil. Am o nedumerire: "acte intre vii" pot fi contractele de v/c sau promisiunile bilaterale de v/c?
ati dezbatut succesiunea de pe urma mamei dvs?
ideea este ca dvs aveati la dispozitie 3 ani de la data decesului mamei pt a solicita reductiunea liberalitatilor excesive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imparteala de ascendent emiliamaria emiliamaria Va rog sa ma lamuriti in ce situatie se foloseste aceasta procedura? (vezi toată discuția)
Testament sau ce......? johnnydanut johnnydanut Buna seara ! De curand mama mea a decedat si a ramas doar tata. Inainte de moarte au stabilit ca un teren pe care e casa lor sa-mi revina mie iar altul (de ... (vezi toată discuția)
Testament grazzia grazzia Buna ziua! Daca eu sunt fata din prima casatorie a mamei mele (mama mea fiind in viata) si mi-a facut un testament (cum ca imi lasa mie toate bunurile) ... (vezi toată discuția)