avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... POT FI DATA AFARA DACA AM ANUNTAT SOCIETATEA CA SUNT ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

POT FI DATA AFARA DACA AM ANUNTAT SOCIETATEA CA SUNT INSARCINATA

Buna ziua, ma numesc Maria am 21 saptamani de sarcin si am o problema la servici.Am anuntat din a12 saptamana in scris ca sunta insarcinata si am atasat si adeverinta medicala, la vreo doua saptamani au inceput sa faca restructurari si mi- sa propus sa raman in medical ca daca nu o sa fiu data afara.Cu data de 1 februararia am ramas in medical, saptamana trerecuta am fost sunata de o colega care mia spus ca postul meu a fost desfintat.Se poate? Ce as putea sa fac in situatia asta? Credeti ca ar trebui sa consult un avocat?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 11:04, 15 Martie 2010
Este clar ca societatea la care ati lucrat sau mai bine zis inca lucrati , nu este dispusa sa va plateasca taxele aferente contractului de munca timp de 2 ani (perioada concediului de maternitate).
Sfatul meu este sa apelati la un avocat specializat in litigii de munca!
Este ilegal ce vi s-a intamplat, de aceea va sugerez sa contactati un avocat, daca ati primit decizia de concediere.
Dupa ce primiti decizia de concediere, angajati un avocat care sa va reprezinte interesele in contestatia la decizie, in instanta, in termenul legal. ;)
Angajatorul se foloseste de art.21 alin.3 din OUG 96/2003:
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii angajatorului, în conditiile legii.
Cum va sustine salariata ca a fost concediata datorita starii sale de graviditate?
Raspunsul il regasim in dispozitiile O.G. 96/2003 :
Art. 21. -(1) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
.......................................
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii angajatorului, in conditiile legii.
.....................................................
Art. 22. -(1) Salariatele prevazute la art. 21 alin. (1), ale caror raporturi de munca sau raporturi de serviciu au incetat din motive pe care le considera ca fiind legate de starea lor, au dreptul sa conteste decizia angajatorului la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la data comunicarii acesteia, conform legii.
(2) Actiunea in justitie a salariatei prevazute la alin. (1) este scutita de taxa judiciara de timbru si de timbru judiciar.
Art. 23. - In cazul in care o salariata contesta o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare.
Art. 24. -(1) Angajatorul care a incetat raportul de munca sau de serviciu cu o salariata prevazuta la art. 21 are obligatia ca, in termen de 7 zile de la data comunicarii acestei decizii in scris catre salariata, sa transmita o copie a acestui document sindicatului sau reprezentantilor salariatilor din unitate, precum si inspectoratului teritorial de munca ori, dupa caz, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici.
(2) Copia deciziei se insoteste de copiile documentelor justificative pentru masura luata.
Art. 25. -(1) Inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea angajatorul sau, dupa caz, Agentia Nationala a Functionarilor Publici, in termen de 7 zile de la data primirii deciziei prevazute la art. 23, are obligatia sa emita aviz consultativ corespunzator situatiei constatate.
(2) Inspectoratul teritorial de munca sau, dupa caz, Agentia Nationala a Functionarilor Publici va transmite avizul angajatorului, angajatei, precum si sindicatului sau reprezentantilor salariatilor din unitate.
............................................
Art. 27. -(1) Incalcarea urmatoarelor dispozitii constituie contraventie si se sanctioneaza astfel:
............................................................
b) incalcarea dispozitiilor prevazute la art. 9, 10, 11, art. 12 alin. (3), art. 13, 14, 15, 19, art. 20 alin. (2) si (4), art. 21 alin. (1) si (2), cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor contraventionale corespunzatoare se fac de catre:
a) inspectorii de munca din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca pe a caror raza teritoriala se afla sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului si, respectiv, de catre personalul imputernicit al Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pentru contraventiile la dispozitiile prevazute la art. 6, art. 7 alin. (1), art. 8, 9, art. 12 alin. (3), art. 13, art. 17 alin. (1), art. 18, art. 19 alin. (1) si (4), art. 20 alin. (2) si (4), art. 21 alin. (1) si (2) si art. 26 alin. (1);

Mai mult, Codul muncii prevede:
Art. 74. [conţinutul deciziei de concediere]
(1) Decizia de concediere se comunică salariatului în scris şi trebuie să conţină în mod obligatoriu:
a) motivele care determină concedierea;
b) durata preavizului;
c) criteriile de stabilire a ordinii de priorităţi, conform art. 70 alin. (2) lit. d), numai în cazul concedierilor colective;
d) lista tuturor locurilor de muncă disponibile în unitate şi termenul în care salariaţii urmează să opteze pentru a ocupa un loc de muncă vacant, în condiţiile art. 64.

Angajatorul trebuie să facă dovada că a acordat preavizul potrivit legii, că a respectat criteriile de stabilire a ordinii de prioritate şi că a prezentat salariatului lista tututor locurilor de muncă disponibile în unitate. Dacă angajatorul nu reuşeşte să facă dovada că a respectat aceste obligaţii, atunci, în baza art. 76 din Codul muncii, concedierea este lovită de nulitate absolută pentru că a fost dispusă cu nerespectarea procedurii prevăzute de lege. ;)
Ultima modificare: Luni, 15 Martie 2010
Corina Capotã, Avocat

Alte discuții în legătură

Insarcinata,data afara? stelutamonica stelutamonica buna ziua, am urmatoarea intrebare: o femeie insarcinata aduce la cunostinta angajatorului acest lucru,cu adeverinta,etc. Firma face restructurari de personal ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post cu 7 zile inainte de conc prenatal carmencita76 carmencita76 Buna ziua, va rog mult sa ma ajutati cu un sfat.am primit decizia de desfiintare post de la firma dar mai am doar 7 zile si pot intra in concediul prenatal, am ... (vezi toată discuția)
Imi poate deface cim-ul in concediul de crestere al copilului? geraldina galdean geraldina galdean Buna ziua. inca nu sunt lamurita daca angajatorul are dreptul sa imi incheie CIM-ul in al doile an de concediu pentru cresterea copilului, avand in vedere ... (vezi toată discuția)