Buna ziua,
Sunt angajat cfull time intr-o societate si sunt la zi cu toate impozitele pe salariu.Mi s-a oferit sansa sa pot lucra si part time la o alta societate in conditii legale deci ca platitor de impozit.
1.V-as ruga daca se poate sa-mi spune-ti ce trebuie facut si de catre cine pentru al doilea job ?
2.Cum se calculeaza contributia mea la fondul de pensie in cazul celui de-al doilea job?
3. Exista riscul ca societatea la care lucrez full time sa afle de al doilea job?
Va multumesc anticipat pentru bunavointa dumneavoastra.
Asa sa ne ajute Dumnezeu .
1. Cf legii puteti cumula mai multe CIM-uri. Norma de lucru pe fiecare CIM poate fi la nivelul la care considerati dvs ca puteti lucra. Adica, puteti avea un al CIM la un alt angajator chiar cu 8 ore/zi.
Angajatorul cel nou va va intocmi un CIM cu timp partial si-l va inregistra la ITM.
2. Angajatorul la care luati un CIM partial va plati ptr dvs toate contributiile, asa ca punctajul se cumuleaza. Cand veti inceta activitatea la firma cu care aveti CIM partial, puteti sa solicitati de la aceasta o adeverinta din care sa rezulte perioada lucrata, norma d elucru si veniturile realizate. Aceasta adeverinta o puteti depune, cand va fi cazul, la dosarul de pensionare.
3. La noul loc de munca veti da o declaratie prin care va stabiliti functia de baza la angajatorul la care aveti norma de 8 ore/zi si carnetul de munca.
In rest.... angajatorul la care aveti 8 ore/zi va afla de noul loc de munca numai daca ii veti spune dvs.
1. Codul muncii permite sa aveti mai multe contracte individuale (CIM) concomitent.
2. Trebuie sa incheiati un CIM cu noul angajator. La acesta trebuie sa declarati (in scris) unde aveti locul de munca de baza, declaratie necesara pentru impozitare.
3. Ca la orice CIM si la acesta, part-time, se fac toate retinerile legale.
4. La pensie nu va ajuta timpul ci numai salariul care va duce la un punct de pensie mai mare, pe perioada respectiva.
5. Nu inteleg de ce sa ascundeti actualului angajator ca mai aveti un alt loc de munca. El nu va poate interzice a mai lucra si in alta parte.
2 joburi
ana_web2000
buna ziua am o intrebare pot sa lucrez la doua firme cu carte de munca la una lucrez 4 ore cu contract limitat si la cealalta la care as vrea sa ma angajez 8 ... (vezi toată discuția)