Speta:
Prin sentinta definitiva si irevocabila B.I a fost obligat la plata catre Asociatia de proprietari -AP. A sumei de 20.000 lei reprezentand cheltuieli de intretinere restante. In baza sentintei AP a solicitat executarea silita imobiliara a lui BI si a inceput acte de executare.
Ulterior, s-a admis contestaţia la executare a pârâtilor BI si a sotiei acestuia BM, dispunandu-se anularea actelor de executare intocmite, instanţa motivându-şi decizia prin aceea că imobilul obiect al executarii are caracter de bun comun şi că doar debitorul BI a fost obligat prin sentinta civila la plata cheltuielilor de intretinere, datoria acestuia fiind una personală.
Intrebarea mea este acesta:
Dupa definitivarea dosarului de contestatie (hotarare definitiva si irevocabila), pot introduce o actiune noua in temeiul art. 400 indice 1 CPC pe care sa o numesc „contestatie la executare” si prin care sa solicita partajarea bunurilor comune ale celor doi soti, (tinand cont ca instanta a dispus anularea tuturor actelor de executare din dosar) Sau trebuie sa imi intemeiez cererea direct pe dispozitiile art. 3. Alin 2. Codul Familiei.
Bineanteles ca nu poti in cadrul contestatiei la executare sa faci partaj.:O
In baza art.974c.civil deschizi separat partaj de bunuri comune, si apoi cand hotararea este irevocabila scoti apartamentul la vanzare.
Buna ziua !
Nu !
In baza art. invocat de dumneavoastra ( art.400 indice 1 C.p.c.), o puteati face daca, in judecarea contestatiei la executare, solicitati aceasta.
Puteti solicita partajarea bunurilor comune ( in vederea executarii silite a partii debitorului) pe calea unei actiuni separate de partaj in temeiul art.493 c.p.civ.
Cu stima !