avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Partaj bunuri comune la cererea creditorului
Discuție deschisă în Executare silită

Partaj bunuri comune la cererea creditorului

Speta:
Prin sentinta definitiva si irevocabila B.I a fost obligat la plata catre Asociatia de proprietari -AP. A sumei de 20.000 lei reprezentand cheltuieli de intretinere restante. In baza sentintei AP a solicitat executarea silita imobiliara a lui BI si a inceput acte de executare.
Ulterior, s-a admis contestaţia la executare a pârâtilor BI si a sotiei acestuia BM, dispunandu-se anularea actelor de executare intocmite, instanţa motivându-şi decizia prin aceea că imobilul obiect al executarii are caracter de bun comun şi că doar debitorul BI a fost obligat prin sentinta civila la plata cheltuielilor de intretinere, datoria acestuia fiind una personală.
Intrebarea mea este acesta:
Dupa definitivarea dosarului de contestatie (hotarare definitiva si irevocabila), pot introduce o actiune noua in temeiul art. 400 indice 1 CPC pe care sa o numesc „contestatie la executare” si prin care sa solicita partajarea bunurilor comune ale celor doi soti, (tinand cont ca instanta a dispus anularea tuturor actelor de executare din dosar) Sau trebuie sa imi intemeiez cererea direct pe dispozitiile art. 3. Alin 2. Codul Familiei.
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 17:34, 15 Martie 2010
Bineanteles ca nu poti in cadrul contestatiei la executare sa faci partaj.:O
In baza art.974c.civil deschizi separat partaj de bunuri comune, si apoi cand hotararea este irevocabila scoti apartamentul la vanzare.
Buna ziua !
Nu !
In baza art. invocat de dumneavoastra ( art.400 indice 1 C.p.c.), o puteati face daca, in judecarea contestatiei la executare, solicitati aceasta.
Puteti solicita partajarea bunurilor comune ( in vederea executarii silite a partii debitorului) pe calea unei actiuni separate de partaj in temeiul art.493 c.p.civ.
Cu stima !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj, contestatie la executare....? robertsega32 robertsega32 In cazul in care avem un BO avalizat si ne indreptam impotriva avalistului, iar acesta are imobilele in proprietate comuna cu sotia sa, trebuie facut partajul ... (vezi toată discuția)
Model contestatie la executare art. 400 indice 1 robertsega32 robertsega32 Poate cineva sa ma ajute cu un model de contestatie la executare conform art. 400 indice 1 CPC? E vorba depre contestatia la executare pentru impartirea ... (vezi toată discuția)
Partaj si executare silita ioanina_dima ioanina_dima Buna ziua! Am un proces de partaj bunuri comune cu sotul meu..........intre timp am aflat ca o parte din bunurile noastre au fost scoase la vanzare in cadrul ... (vezi toată discuția)