avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Coloanã RADET pe casa scãrii ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Coloanã RADET pe casa scãrii ?

Bună seara tuturor !
Aş dori să vă supun atenţiei următoarea chestiune :
Locuiesc într-un bloc la etajul 4 din 4. Întrucât ţevile de agent termic au ruginit şi s-au înfundat am luat iniţiativa de a de a înlocui aceste ţevi de la subsol până la etajul 4 inclusiv. Însă ne-am lovit de refuzul unuia dintre vecinii mei iar prin urmare tot tronsonul nu poate schimba ţevile. Putem schimba fără acest proprietar însă eficienţa este maximă atunci când sunt schimbate integral. Deoarece locuiesc la etajul 4 iar ţevile înfundate mă afectează serios, m-am gândit, la sugestia unui instalator, să mă racordez direct din subsol ocolindu-i pe toţi cei de sub mine, spărgând planşeul în colţ pe casa scării până la etajul 4. În acest sens aş dori să ştiu cât este de legal ceea ce vreau să fac , sau dacă există vreo modalitate legală de a-mi rezolva problema !
Vă mulţumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:35, 16 Martie 2010
Avand in vedere ca instalatia verticala de alimentare agent termic este parte comuna ,responsabilitatea reparatiei/intretinerii acesteia revine exclusiv asociatiei de proprietari
HG nr 1588/2007 sectiunea a 4-a Repartizarea cheltuielilor pe cota-parte indiviza de proprietate -(1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielilie asociatiei de proprietari cu privire la proprietatea comuna,cu privire la :fondul sau fondurile pentru lucrarile de intretinere ,service,reparatii si,dupa caz,de consolidare, reabilitare,eficienta energetica ,modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in si pe proprietatea comuna,astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere subsolul;conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa,canalizare,incalzire,energie electrica

Nu va angajati in modificarea pozitiei instalatiilor ,pentru ca autoritatile in drept aplica sanctiuni usturatoare
Buna seara,
In conditiile in care lucrarea despre care vorbiti este absolut necesara - sau ma rog, impreuna cu vecinii dvs. ati ajuns la aceasta concluzie - este necesar sa intocmiti un referat/notificare catre as. prop., explicati ce doriti sa faceti, invitati conducerea/reprezentantii as. prop. la fata locului; odata problea luata la cunostinta de catre as. prop. cred ca v-a fi necesar sa intocmiti un tabel cu proprietarii afectati de acel neajuns cu tevile (aceeasi problema o au toate blocurile P+4 din as. noastra, iar in primavara s-a propus efectuarea aceeasi lucrari), bineinteles ca vecinul Gica nu v-a fi de acord, dar nu mai conteaza, este in minoritate. Bun, as. prop. v-a face demersurile necesare in astfel de cazuri: strangere fond reparatii, cauta firma/meserias, efectuiaza lucrarea, receptia, etc.
Chiar daca nu plateste acum, vecinului care va face probleme i se v-a repartiza cota-parte din cheltuiala, iar daca continua sa nu plateasca, i se vor calcula majorari.
Nu va recomand efectuarea lucrarii asa cum ati propus dvs. Asa ceva se recomanda in cazul in care toti proprietarii din bloc/scara doresc acest lucru in ideea schimbarii distributiei agentului termic, de pe verticala (actual) in distributie orizontala. Alta viata! mai ales ca acum sunt materiale de foatre buna calitate...
Succes!
Intrucat tevile verticale sunt proprietate comuna, inlocuirea lor trebuie decisa de comitetul executiv si, o data luata aceasta decizie, vecinul Dv. trebuie sa se supuna.
Apartamentul este spatiul sau privat, dar tevile sunt ale tuturor proprietarilor.
Iata ce spune Legea 230/2007 legea infiintarii, organizarii si functionarii asociatiilor de proprietari:
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Deci conducerea asociatiei are posibilitatea sa-l actioneze in judecata pe vecinul Dv.
Aratati-i si vecinului Dv. acest text de lege si poate va intelege consecintele care il pandesc......
Ultima modificare: Luni, 15 Martie 2010
elga50, moderator
Nu va asumati responsabilitatea sa intreprindeti modificari la instalatiile imobilului .,fata de cele prevazute in cartea tehnica a imobilului
In ianuarie a.c intr-un imobil P+4 ,proprietarul de la etajul 3 s-a confruntatat cu 2 inundatii succesive la interval scurt de timp,datorate de la defectiuni o data de la proprietate individuala ,ulterior de la parte comuna
Proprietarul de la et 3 a comunicat presedintelui problemele ,acesta i-a comunicat ca are toata libertatea ,astfel incat acesta ,in regie proprie , a inlocuit distributia caldura cu materiale performante polipropilena.Dupa ce asociatia a realizat receptia lucrarii ,a fost sesizat inspectoratul de stat in constructii ,care a aplicat amenda pentru modificarea solutiei initiale fara reevaluare parametrii tehnici
Cine a sesizat inspectoratul de stat in constructii si ce parametri tehnici au fost modificati?
Vreti sa spuneti ca daca intr-un bloc comitetul executiv hotaraste inlocuirea tevilor ruginite cu polipropilena va fi asociatia amendata de inspectorat? :stunned:

Alte discuții în legătură

Conducta apa rece-proprietate comuna elena_1234 elena_1234 Buna seara, Spuneti-mi daca conducta de apa rece de la bucatarie este proprietate comuna. Presedintele asociatiei spune ca nu si ca trebuie sa suportam ... (vezi toată discuția)
Coloane de incalzire c0stii c0stii buna ziua stam la un bloc cu 4 etaje la care sistemul de incalzire este cu distributie superioara adica intra caldura in subsol,de acolo urca la etajele ... (vezi toată discuția)
Reparatii coloana de apa dianacicero dianacicero Buna ziua, Am urmatoarea situatie: vecina de dedesubt vrea sa schimbe coloana de apa verticala, deci cea comuna, la nivelul apartamentului ei si pretinde ca ... (vezi toată discuția)