avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diferenta intre subingineri si ingineri
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diferenta intre subingineri si ingineri

Am citit comentariile dumneavoastra pe forum , si am inteles ca acum (dupa aderarea la UE) nu exista nici o diferenta intre studiile superiore de scurta durata si cele de lunga durata., ca un subinginer poate fi considerat un specialist in domeniul pe care la studiat.Pe diploma mea scrie < Institutul Politehnic Bucuresti, Facultatea Energetica, DIPLOMA de subinginer in profilul energetic.
Intrebarea mea este urmatoarea, de ce nu pot face un curs de< auditor energetic>
pentru obtinerea unui atestat eliberat de MDRL.
Secretarul cursului de auditori din UTCB facultatea de instalatii, spune ca pot face cursul dar ca ministerul sus mentionat nu-mi va elibera atestatul deoarece nu sant inginer. Va rog sa ma lamuriti si pe mine de cese face aceasta diferenta, si daca au dreptate sau este un abuz. Multumesc anticipat tuturor.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 11:58, 16 Martie 2010
Este corect, nu este un abuz. ;)
nu stiu de unde ati inteles acest lucru, insa cert este faptul ca in Romania exista diferenta intre studii superioare de lunga si scurta durata, chiar si in grila de salarizare...;) chiar daca nu ne convine, dar aceasta este realitatea...#-o
Si in legislatia europeana este diferenta intre punctele credit acumulate,ceea ce determina durata studiilor,de aceea pentru completarea acestora o reprezinta masterul.

In CCMU este art care face referire la remunerare ca si coeficienti minimali.
Art. 40. - (1) Se stabilesc următorii coeficienţi minimi de ierarhizare, pentru următoarele categorii de salariaţi:
a) muncitori:
1. necalificaţi = 1,
2. calificaţi = 1,2;
b) personal administrativ încadrat în funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. liceală = 1,2,
2. postliceală = 1,25;
c) personal de specialitate încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este:
1. şcoala de maiştri = 1,3,
2. studii superioare de scurtă durată = 1,5;
d) personal încadrat pe funcţii pentru care condiţia de pregătire este cea de studii superioare = 2.
Problema este ca legea 330/2009 recunoaste incadrarea pe studii superioare doar a absolventilor ciclului I Bologna, nu si a celor care au absolvit asa-zisele colegii, dinainte de aparitia legii 288/2004#-o

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariul brut absolvent inv sup 3 ani - zi m.monik m.monik Buna ziua, care este salariul brut pentru un absolvent de facultate (3 ani - cursuri zi)? Mi s-a spus ca nu se mai face diferentierea intre invatamant ... (vezi toată discuția)
Noua salarizare conf contr colectiv de munca gabi v gabi v Art. 40. - (1) Se stabilesc urmatorii coeficienti minimi de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati: a) muncitori: 1. necalificati = 1, 2. ... (vezi toată discuția)
Salar de incadrare erotida85 erotida85 Buna ziua Sal. min. 670 / anul 2011 ? 1. muncitori: - necalificaţi = 1 – muncitori necalificaţi şi ucenici - calificaţi = 1,2 - lucrători ... (vezi toată discuția)