avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1774 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Arendare teren extravilan
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Arendare teren extravilan

Buna ziua,

Vreau sa arendez 12 ha teren extravilan. Pe titlul de proprietate al terenului este trecut bunicul meu care a decedat. Cum se poate face arendarea daca toti cei trei mostenitori sunt de acord cu ea insa fara a se dezbate procedura de succesiune? (pentru evitarea costurilor cu taxa de succesiune si a birocratiei). Am inteles ca pentru concesionare trebuie ca cei trei mostenitori sa dea o declaratie autentica de succesiune la notariat dupa care terenul se poate concesiona. Este valabil acest lucru si pentru arendare sau se poate face direct fara a se merge la notariat? Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 21:48, 15 Martie 2010
Daca terenul este al bunicului decedat iar dezbaterea succesorala asupra averii acestuia nu s-a realizat, cum spuneti ca exista mostenitori?
Acestia sunt doar virtuali, nu reali, legali, recunoscuti de lege. Pentru aceasta este necesara dezbaterea averii succesorale a bunicului, stabilirea dreptului de proprietate prin mostenire a celor 3 posibili si viitori mostenitori si intabularea acestui drept de proprietate in cf pe numele celor 3 si, numai dupa aceea, in calitatea sa de proprietari recunoscuti in fata tuturor, acestia pot concesiona, arenda, vinde etc acest imobil. Pana atunci insa, nu puteti face nimic, din pacate...;)
Buna seara, multumesc pentru raspunsul prompt. Tot pe acest forum am pus intrebarea daca acest teren se poate concesiona fara sa se dezbata procedura de succesiune si mi s-a raspuns ca este suficient ca cei trei mostenitori sa depuna la notariat o declaratie autentica de succesiune (se recunosc mostenitori) dupa care contractul de succesiune se poate incheia intre cei trei si concesionar. Ma asteptam ca pentru arendare, care ar trebui sa fie mai facila decat concesionarea sa nu mai fie necesar mersul la notariat pentru a face declaratia autentica de succesiune, ci doar arendarea la primarie prin semnarea unui contract de arendare intre cei trei fii ai defunctului si concesionar. Puteti sa va pronuntati din acest punct de vedere? Va multumesc.
Din doua una: ori dvs. nu ati inteles bine, ori cine v-a spus povestea cu declaratia se referea, de fapt, la altceva (declaratia expresa de acceptare a mostenirii, in termen de 6 luni de la deces, pentru stabilirea calitatii de mostenitor). Nu se da nici o declaratie, mostenitorii nu se stabilesc prin declaratii pe propria raspundere date in fata notarului public.
Se merge la primaria ultimului domiciliu al defunctului, se ridica de acolo Anexa 24 si certificat de atestare fiscala, merg toti mostenitorii la notariat si se obtine certificatul de calitate de mostenitor (in care nu sunt trecute bunurile care fac parte din masa succesorala, ci doar sunt stabiliti mostenitorii legali).
Aceasta procedura este mult mai ieftina decat succesiunea propriu-zisa, insa nu stiu daca va ajuta in situatia de fata (chiar daca ati obtine acest certificat de calitate de mostenitor, cata vreme nu se transmite dreptul de proprietate pentru bunurile ce compun masa succesorala, dvs. nu puteti arenda ceva ce, legal, inca nu va apartine).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa succesorala tatianato tatianato Buna seara!Am urmatoarea problema :bunicii mei au decedat acum 10 respectiv 6 ani,ei au avut 3 copii,unul dintre ei decedand acum 16 ani.Mostenitoarele mama si ... (vezi toată discuția)
Succesiune platinium platinium Buna seara ! Ma numesc George si doresc din partea dvs cateva sfaturi referitoare la o mostenire. In 1992 a murit bunicul si aveau drept la masa succesorala ... (vezi toată discuția)
Mostenire - obtinere certificat de (calitate de) mostenitor cmnop cmnop Buna ziua.Am o nelamurire;ce este certificatul de mostenitor si ce este certificatul de calitate de mostenitor?Cum se pot obtine acestea,mai exact pe baza ... (vezi toată discuția)