Acum doi ani am contractat un credit ipotecar prin care am achizitionat un imobil. Din motive obiective nu mai este posibil sa achit ratele, iar restantele au depasit 90 de zile, deci banca poate demara procedura de executare silita in orice moment. In contract este precizat peste de mai multe ori ca banca accepta garantie reala imobiliara de rang I imobilul respectiv, "rezervandu-si dreptul ca, in caz de executare silita, din suma obtinuta prin vanzare sa-si recupereze prejudiciul rezultat din neachitarea creditului", si chiar mai mult, ca banca"in calitate de creditor ipotecar va solicita executarea prezentului contract, care constituie titlu executoriu conform art 66 din Legea 36/1995 a activitatii notariale, fara nici o formalitate prealabilasi se va indestula cu sumele obtinute prin executarea silita a imobilului ipotecat prin prezentul inscris".
Avand in vedere faptul ca nicaieri in contract nu se mai face referire la o alta garatie sau modalitate de recuperare a banilor din alte bunuri/sume, exista posibilitatea ca in cazul in care banca nu isi recupereaza toti banii sa se indrepte si catre alte bunuri pe care le detin in co-proprietate? Daca da, puteti sa-mi spuneti care este legea prin care se poate face acest lucru si daca, in cazul in care regulile au fost schimbate in timpul jocului nu pot ataca in instanta indreptarea bancii catre alte bunuri pe care le detin?
Daca in contract este precizat ca banca "se va indestula cu sumele obtinute prin executarea silita a imobilului ipotecat prin prezentul inscris" pe care este ipoteca de rang I si nu se specifica nimic despre alta raspundere a mea cu privire al diferenta de bani care exista la nivelul pietei de acum, ci numai la imobilul ipotecat banca se va indrepta sigur catre alte bunuri pe care la detin? (Deocamdata nu pot sa le vand pentru ca sunt garantii pentru alt credit.)
Cum ar trebui sa procedez sa evit acest lucru? Ce ma sfatuiti sa fac?
de regula, incerca sa recupereze integral suma, astfel executa bunuri pana la acoperirea acesteia
puteti sa faceti un drum la banca, sa cereti sa vi se defalce sumele achitate pana acum ( in primii ani, sumele achitate reprezinta mai mult dobanzi decat rate. in plus ati platit si % factor de risc).
cand incep procedurile de executare silita puteti depune contestatie asupra sumei pe care o au de recuperat.
cereti si ajutorul unui avocat, sa vada daca acel paragraf subliniat de dvs, poate fi interpretat ca un acord din partea lor de a le fi suficienta suma obtinuta pe apartament.
nu in ultimul rand, incercati sa gasiti dvs un cumparator pt acest imobil, pt a nu se ajunge la licitatie, sa se vanda pe nimic