avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

somaj

Daca sunt dat afara din firma din motive neimputabile mie, si nu este disponibilizare colectiva ,
pot beneficia de salariul compensatoriu
Cel mai recent răspuns: csachiri , utilizator 16:16, 17 Martie 2010
=D> tudorvaleriu
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2010
Adrian Marin, Consilier juridic
La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
Va salut pe toti,
Problemele locului de munca m-au indemnat sa apelez la acest forum.
Incerc sa prezint situatia mea si sa imi oferiti sfaturi.
Sunt angajat cu carte de munca din 1990 fara intrerupere in campul muncii,in iunie 2009 am incheiat un nou contract de munca,la o noua firma dar fara a avea nici o zi intrerupere.
Toate obligatiile au fost respectate de catre angajator pana in decembrie 2009 cand vechiul administrator a cesionat firma unui nou administrator.
Mentionez ca in cadrul firmei eram singurul angajat.
De atunci nu am mai semnat niciun stat de plata,iar salarul l-am primit cu intarziere insa contributiile catre stat nu stiu daca au mai fost platite.
Am fost anuntat ca incepand cu luna aprilie 2010 nu voi mai fi angajatul firmei dar inca fara niciun act,intre timp activitatea in punctul de lucru s-a inchis.
Am cerut sa imi ofere actele necesare pentru a beneficia de somaj, insa mi s-a spus sec,imi pare rau,nu vreau sa inchid activitatea firmei pe acte si nu poti sa primesti somaj.
Am cerut desfacere cu art 65 alin 1 mi-a zis ca nu se poate fara sa imi ofere minime explicatii.
Chiar sunt disperat si nu stiu ce as putea face,nu stiu daca,unde si ce as putea reclama.:(
Va sfatuiesc sa asteptati pana in aprilie si sa vedeti cum are de gand sa va desfaca contractul de munca. Daca nu va gaseste motive (absente nemotivate, indisciplina, neindeplinirea sarcinilor de serviciu), nu va poate concedia decat prin desfiintarea postului, caz in care veti beneficia de indemnizatie de somaj.
In orice caz nu acceptati semnarea vreunei demisii sau a unei cereri de incetare a contractului de munca cu acordul partilor. Puteti sa-i explicati ca va ia astfel dreptul de a primi de la stat indemnizatie 12 luni.
Nu il costa nimic sa desfiinteze postul, acest lucru neinsemnand inchiderea societatii asa cum pretinde.
Daca nu va intelegeti cu el, puteti face o reclamatie la ITM si chiar ati putea sa-l avertizati ca veti face acest lucru. Poate isi va revizui atitudinea.
valind70:
CCMUNN pe anii 2007-2010, valabil pentru toti angajatorii si salariatii din tara, spune:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

csachiri:
Faceti repede o sesizare la ITM, cu toate aspectele spuse aici.

Alte discuții în legătură

Somaj pentru cei care au beneficiat de subventie adelina19 adelina19 Buna ziua, Am si o o mare nelamurire! Am fost angajata exact cum am terminat liceul, firma a beneficiat de subvantie de pe urma aceasta,am 2ani si jumatate de ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii in cazul concedierii. giovanna88 giovanna88 Buna ziua! Societatea unde eu lucrez ne-a anuntat ca se inchide in curand. Angajatilor li s-au oferit doua solutii: desfacerea contractului de munca prin ... (vezi toată discuția)
Ce mai pot face daca mi s-a spus ca trebuie sa-mi dau demisia? Alexa_Alexia Alexa_Alexia Buna seara Firma la care lucrez a inceput acum o luna un proiect pilot care experimenteaza o metoda noua de lucru, iar noi, angajatii am fost informati ca ... (vezi toată discuția)