Buna ziua. As dorii sa ma reintorc la lucru desi copilul nu a implinit 2 ani.Pot cere sa lucrez mai putine ore ( 6 sau 8 ), fara a.mi fi afectate : salariul, vechimea..etc? Pe baza carei legi pot cere ac lucru?Mentionez ca lucrez in domeniu privat iar angajatorul ar vrea sa.mi micsoreze si salariul la intoarcere , asa ca nu stiu daca ar accepta sa lucrez mai putin. Cu cine trebuie sa discut la firma ptr a rezolva problema? Multumesc anticipat!
Nu puteti lucra cu timp partial pe aceeasi renumeratie ca si pentru norma intreaga.Si vechimea este corespunzatoare timpului lucrat.8 ore este un program normal de munca ,nu redus.
Angajatorii sunt obligati sa acorde salariatelor care alapteaza, în cursul programului de lucru, doua pauze pentru alaptare de câte o ora fiecare, pâna la împlinirea vârstei de un an a copilului. În aceste pauze se include si timpul necesar deplasarii dus-întors de la locul în care se gaseste copilul.
La cererea mamei, pauzele pentru alaptare vor fi înlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic.
Pauzele si reducerea duratei normale a timpului de munca, acordate pentru alaptare, se includ în timpul de munca si nu diminueaza veniturile salariale si sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.