avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata

Buna ziua,Urmaresc cu mult interes intrebarile puse pe acest forum.Va rog sa-mi raspundeti si mie la urmatoarea intrebare:Anii lucrati in gr.II-a de muncaimi majoreaza stagiul pt. a iesii la pensie anticipat,fara penalizare?Cazul meu:barbat,nascut 11.02.1950,vechimea in munca 41 ani si 2 luni(exclusiv stagiul militar),ani munciti in gr.II-a 18 ani si 7 luni.Umarind raspunsurile date de moderatorii acestui subiect,am inteles ca pot iesii la pensie de limita de varsta la 01.03.2015,la pensie cu reducerea de 4 ani pt.gr.de munca la 01.03.2011,pensie anticipata partial la 01.03.2010.La pensionarea anticipata imi ia in calcul casa de pensii cei 4 ani si 6 luni de majorare a stagiului de cotizare pt anii lucrati in gr.II-a de munca pt. a iesii la pensie.Va multumesc,Valentin.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:24, 6 Iunie 2010
Nu, tatăl dumneavoastră, nu poate beneficia de pensie anticipată parţială, întrucât reducerea vârstelor standard se face cu cel mult 5 ani, iar tatăl dumneavostră are doar 58 de ani şi 7 luni.

Având în vedere faptul că tatăl dumneavoastră este născut la data de 18.08.1951, nu beneficiază de eşalonarea reglementata de art. 41, alin. (2)-(4) din Legea nr. 19/2000, anexa 3 la Legea nr. 19/2000 si anexa 9 la Ordinul MMSS nr. 340/2001.

Prin urmare, tatăl dumneavoastră îndeplineşte, în condiţiile pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, la împlinirea vârstei de 65 de ani, cu un stagiu complet de cotizare de 35 de ani şi un stagiu minim de 15 ani.

Urmare faptului că în alcătuirea stagiului de cotizare al tatălui, intră o perioadă de 19 ani şi 4 luni efectuaţi în de grupe superioare de muncă ( se aplică prevederile art. 44^1, din Ordinul 340/2001, al MMSS), ar putea beneficia de reducerea vârstei standard cu 4 ani.
Tatăl dumneavoastră se poate pensiona la 61 de ani direct la limită de vârstă, cu condiţia să se menţină legislaţia în vigoare la această dată.

O zi bună vă doresc!
Multumesc tare mult pt raspunsuri.
va urez o zi buna!
Valentin Mester a scris:
Va rog frumos sa ma lamuriti in legatura cu urmatoarea problema:am posibilitatea sa ma pensionez anticipat(varsta 60 de ani,42 ani vechime in minca la 01.03.2010) si la limita de varsta,cu reducerea de 4 ani pt gr.II-a de munca(18 ani) la 01.03.2011.Daca ies la pensie anticipat cand se recalculeaza dosarul pt pensie limita de varsta,cand implinesc 65 ani in februarie 2015,sau in 01.03.2011.Va multumesc anticipat

V-am spus mai sus, poate nu foarte explicit: din moment ce indepliniti conditiile pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta in 01.03.2011, inseamna ca atunci veti face cererea, nu la 65 de ani.

Pana atunci mai este, sa vedem daca trecerea la pensie pentru limita se va face din oficiu sau la cerere, cu 30 de zile inainte sau nu.... In fine, sa apara viitoarea lege si mai discutam.

:offtopic: Am rugamintea, daca topicul nu este inchis, sa-l continuati, trebuie sa stiu la ce ma raportez si ce raspunsuri am dat. Multumesc!
Va multumesc pt. raspuns,cred ca nu am pus bine intrebarea.Vreau sa ies la pensie anticipata pana la 1 iunie,asta inseamna ca nu mai pot sa lucrez cu CIM.Intrebarea este:se poate face trecerea din pensie anticipata la pensie la limita de munca in aprilie 2011 ca sa lucrez cu CIM,sau trebuie sa astept pana in 2015?
Tot nu este clar ce intrebati. Trecerea de la anticipata la limita de varsta se face atunci cand doriti si daca indepliniti conditiile.

Pensia anticipata se pune in plata in momentul in care duceti la casa de pensii adeverinta din care rezulta incetarea calitatii de asigurat.

Cam ce am vrut eu sa spun mai sus: depuneti dosarul la casa de pensii si cei de la pensii emit decizia, decizie care nu va fi pusa in plata pana cand nu duceti o adeverinta din care rezulta ca nu mai lucrati. Prin urmare, puteti sa lucrati in continuare in baza aceluiasi cim, dar nu puteti sa primiti si drepturi de pensie. Decizia de pensie anticipata ramane in stand-by pana cand incetati cim-ul.
Ultima modificare: Joi, 13 Mai 2010
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Pensie anticipata/limita de varsta? ioana.crisan ioana.crisan Buna ziua! am o intrebare:taica-meu are varsta de 59 ani si 3 luni,nascut in 1951,a lucrat efectiv 32 ani si are 10 luni gr I si 17 ani grupa II. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata ContSters42179 ContSters42179 Pe \"Legislatia muncii.ro\" a aparut editorialul din care redau un citat : La implinirea varstei standard de pensionare [b]sau, dupa caz, la implinirea ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata hukviorel2005 hukviorel2005 buna ziua, am si eu o intrebare in cazul unei pers care a iesit la pensie in 1999 (pensie de invaliditate grad 2) ; are vechime in munca de 25 anisi este ... (vezi toată discuția)