avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 838 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... 30% din indemnizatia de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

30% din indemnizatia de somaj

Buna ziua.Am si eu o nelamurire.Am intrat in somaj pe baza art.65( desfintarea locului de munca).Dupa 2 saptamani mi-am gasit un alt loc de munca, dar nu am fost inca sa declar la fortele de munca(la somaj).Este grav?Mentionez ca inca nu am primit indemnizatia de somaj si doresc sa declar noul loc de munca inainte de a merge sa imi pun viza pe carnetul de somer.Multumesc.
Cel mai recent răspuns: madara , utilizator 19:33, 3 Iunie 2010
Teoretic, in momentul in care va gasiti un nou loc de munca, trebuie sa anuntati aceasta. In caz contrar, toate sumele incasate fara titlu va vor fi luate.
Nu am beneficiat inca de indemnizatie.Dar am fost la somaj sa ma interes si mi-au spus ca nu voi beneficia de cei 30% ajutor ptr.ca trebuia sa vin la ei inainte de angajare.Intrebarea mea este daca mai pot beneficia de cei 30% .
1. Legea 76/2002 spune:
Art. 72. - (1) Persoanele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi alin. (2) lit. c) cărora li s-a stabilit dreptul la indemnizaţia de şomaj potrivit legii şi care se angajează pentru program normal de lucru, conform prevederilor legale în vigoare, şi, ca urmare a angajării, le încetează plata indemnizaţiei de şomaj beneficiază, din momentul angajării până la sfârşitul perioadei pentru care erau îndreptăţite să primească indemnizaţia de şomaj, de o sumă lunară, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, reprezentând 30% din cuantumul indemnizaţiei de şomaj, stabilită şi, după caz, reactualizată conform legii.
(2) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) persoanele care se încadrează la angajatori cu care au fost în raporturi de muncă sau de serviciu în ultimii 2 ani, precum şi persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj a fost suspendată potrivit art. 45 alin. (1) lit. c), iar ulterior, ca urmare a schimbării duratei contractului individual de muncă, plata indemnizaţiei de şomaj încetează potrivit art. 44 lit. a).

2. Normele de aplicare a Legii 76/2002 spun:
Art. 40. - (1) Drepturile prevazute la art. 72 din lege se acorda numai daca persoanele indreptatite vor depune la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti, unde se afla in evidenta, in termen de maximum 60 de zile de la data incetarii dreptului la indemnizatie de somaj ca urmare a angajarii, urmatoarele documente:
a) cerere conform modelului prevazut in anexa nr. 10;
b) instiintare emisa de angajator privind incadrarea in munca;
c) actul in baza caruia au fost incadrate in munca, in copie;
d) document emis de angajator, din care sa rezulte ca in ultimii 2 ani acesta nu a mai fost in raporturi de munca sau de serviciu cu persoana respectiva.
(2) Sumele neincasate de beneficiar se prescriu la expirarea termenului general de prescriptie de 3 ani, prevazut de lege.

3. Daca ati depasit termenul de 60 de zile de la angajare si nu ati anuntat la Agentia de Somaj, nu mai beneficiati de cei 30%.

4. Daca v-ati incadrat in aceste 60 de zile, mergeti cu textul legii la Agentia de Somaj si aratati-le si lor, sa stie.
Eu am intrat in somaj in data de 15.02.2010.In data de 01.03.2010 m-am angajat la o firma care are sediul in alt judet (eu sunt angajata la un viitor punct de lucru din jutetul unde sunt inregistrata ca si somera).In data de 16.03.2010 am mers la somaj sa anunt ca am reusit sa ma angajez si sa incerc sa obtin cei 30 % somaj.Cei de acolo mi-au spus ca nu mai pot beneficia de cei 30% deoarece trebuia sa vin la ei sa depun 2 formulare (situatia privind locurile de munca vacante si dispozitia de repartizare respecti instiintare privind incadrarea in munca) inainte de a ma angaja.Nu am beneficiat inca de indemnizatie iar in data de 21.03.2010 ar trebui sa merg ptr.viza pe carnetul de somer.Exista o perioada limita in care trebuie sa ma prezint la somaj sa declar ca mi-am gasit loc de munca?Nu inteleg de ce mi-au spus ca trebuia sa vin inainte de angajare.Multumesc ptr.raspunsul anterior si ptr.urmatorul.
Ultima modificare: Marți, 16 Martie 2010
ash11, utilizator
1. Nu-mi dau seama ce nu ati inteles din raspunsul meu care spune clar, din lege, ca termenul este de 60 de zile.
2. In aceste 60 de zile duceti la AJOFM si Situatia locurilor de munca vacante (pe care angajatorul trebuia sa o duca inainte de a va angaja pe dvs.) si raspunsul la dispozitia de repartizare (care tot angajatorul trebuia sa-l faca).
3. Se pare ca angajatorul dvs. nu are un inspector de personal care sa se ocupe de aceste lucruri si dvs. sunteti cel care pierde.

Alte discuții în legătură

Somaj mnmnmn mnmnmn daca de exemplu astazi depun dosarul de somaj si maine gasesc de lucru pe perioada nedeterminata ,mai am dreptul la cei 30% din valoarea somajului. IN CAT TIMP ... (vezi toată discuția)
30% din indemniz.de somaj in cazul angajarii mar.bb63 mar.bb63 un salariat trecut in somaj in luna iulie 2011, mai poate sa beneficieze de suma de 30% cuvenita din indemnizatia de somaj? s-a incadrat in munca la alt ... (vezi toată discuția)
Somer - incadrare in munca bscalc bscalc Buna seara ! Fiul meu a absolvit liceul in anul 2018. Pana in prezent a fost somer, dar acum a gasit loc de munca . 1. Trebuie sa anunte el Oficiu de ... (vezi toată discuția)