avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Proces verbal de constatare a contraventiei fara martor
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Proces verbal de constatare a contraventiei fara martor

As dori sa va intreb daca in urma primirii prin posta a unui proces verbal de contraventie care sanctioneaza faptul ca vitrina magazinului pe care il detin in centru se afla" intr-o stare necorespunzatoare de curatenie" mentionez ca acesta este gol de mai bine de o luna urmand sa gasesc alt chirias. Intrucat eu nu am fost de fata si nici alt martor mentioneaza " martorii aflati la fata locului refuza sa se implice". Va rog sa imi comunicati legea care obliga ca procesul verbal sa fie semnat atat de cel care l-a intocmit cat si de un martor, si sa-mi comunicati daca pot invoca in plangerea pe care doresc sa o fac aceasta chestiune.Multumesc
Cel mai recent răspuns: SC QCERT SRL , Consultant resurse umane 22:07, 22 Martie 2010
Ordonanta nr. 2/2001
"Art. 19. - (1) Procesul-verbal se semneaza pe fiecare pagina de agentul constatator si de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se afla de fata, refuza sau nu poate sa semneze, agentul constatator va face mentiune despre aceste împrejurari, care trebuie sa fie confirmate de cel putin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde si datele personale din actul de identitate al martorului si semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod. "
Insa motivul de nulitate al procesului verbal nu este acesta, pentru ca se poate intampla sa nu fie de fata persoane care sa doreasca sa fie martori ci mentionarea foarte vaga a faptei care in opinia agentului ar fi constituit contraventia. Propriu-zis nici nu te poti apara impotriva unei acuzatii vagi de genul "vitrina se afla intr-o stare necorespunzatoare de curatenie" pentru ca pe de o parte ar trebui sa demonstrezi ca starea de curatenie era "corespunzatoare" (?) iar pe de alta parte nu se poate stii exact ce inseamna "corespunzator" in mintea celui care a intocmit procesul verbal. In sensul ca procesul verbal este nul daca fapta contraventionala nu a fost aratata clar exista si o constanta jurisprudenta.
Agentul constatator putea si trebuia sa faca fotografii care anexate procesului verbal ar fi putut eventual sa arate ca vitrina era plina de gunoaie, sobolani morti sau ce crede el ca a vazut necorespunzator.
Faceti plangere si facand-o pe naivul cereti ca institutia din care face parte agentul constatator sa depuna la dosar fotografiile facute cu prilejul intocmirii procesului-verbal. Cand nu o sa le depuna la instanta prefaceti-va mirat :stunned: apoi ati putea sa aratati ca procesul-verbal este nul si sa solicitati ca onorata instanta sa constate acest lucru.
In termen legal de 15 zile de la comunicare contestati PV la judecatoria responsabila
Daca agentul constator nu detine probe care sa sustina starea necorespunzatoare de curatenie, PV urmeaza sa fie anulat de instanta de judecata
~ Conținut șters la cerere ~
Formulati contestatie impotriva procesului verbal ,la instanta competenta teritorial,in termenul de 15 zile de la luarea la cunostinta sau data de sosire a postei.
Solicitati instantei sa constate nulitatea procesului verbal in temeiul art.16-17-19 din OG nr.2/2001
vio_rogojan a scris:

PV intocmit se prezuma a fi legal si temeinic . In vederea rasturnarii acestei legalitati prezumate , dvs trebuie sa aduceti probe .
Insa , lipsa semnaturii agentului constatator constituie motiv de nulitate a PV care se constata si din oficiu .
Baza legala : OG nr 2/2001 art 17 .

Poate ca par pisalog insa nu stiu cum se poate face proba impotriva unei afirmatii imprecise de genul "stare necorespunzatoare" ... hmmm
Sa zicem ca politia avocatnet (stati linistit, nu exista asa ceva, e doar un exemplu) il amendeaza pe vio_rogojan pentru "starea necorespunzatoare a contului". Daca ma chemati ca martor afara de faptul ca n-am observat nimic deosebit la contul vio_rogojan nu pot sa declar altceva, or faptul ca eu nu am observat ceva deosebit nu inseamna deloc ca stare contului era "corespunzatoare" (cu ce?). Banuiesc ca ati prins ideea.
Pe de alta parte procesul verbal se prezuma relativ a fi temeinic doar daca este legal intocmit, adica daca contine toate elementele aratate de OG nr. 2/2001, iar descrierea faptei este unul din acele elemente fara de care nu se poate.
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2010
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat

Alte discuții în legătură

Contestatie proces-verbal Se7en10 Se7en10 Buna ziua! Am depus o contestatie impotriva unui proces-verbal care se baza pe necompletarea datelor personale din CI si anume cnp, serie si numar. Am depus ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala impotriva unui proces verbal intocmit fara a fi contravenientul de fata siloth siloth ma confrunt cu aceastra problema si cu marea dilema a rubricii \"Alte mentiuni\" og 2 art 16 (7) In momentul incheierii procesului-verbal agentul ... (vezi toată discuția)
Lipsa semnaturii agentului constatator de pe procesul verbal de contraventie tikva tikva In cazul cand lipseste semnatura agentului constatator de pe Procesul verbal de constatare a contraventiei conform art.17 din O.G. nr.2/2001 privind regimul ... (vezi toată discuția)