Buna Seara
Lucrez in cadrul Primariei Valea Crisului Judet Covasna ca si expert local pentru romi.Am avut un caz in care un cetatean de etnie roma respectiv o doamna adeclarat nasterea fiului sau mai tarziu de 15 zile si a primit o amenda de 50 de lei si cu toate ca certificatul de nasterte este gata , este retinut de referentul care lucreaza la starea civila (imi cer scuze daca e o exprimare gresita nu cunosc foarte bine incadrarile in functii).Doamna mi -a spus ca are dreptul sa retina certificatul de nastere , in baza legii 119/2006.Am studiat aceea lege si nu este specificat acest lucru, este intradevar specificat ca intarzierea mai mult de 15 zile se amendeaza.IAR ATICOLUL 12 ALINEATUL 1 ZICE: "Art. 12. - (1) Este interzisa reţinerea certificatelor de stare civila de către orice persoana, cu excepţia cazurilor prevăzute de lege."Va rog foarte frumos ajutati-ma cu un raspuns.
Va multumesc anticipat.
consider ca plata amenzii este independenta de obligatia oricarui finctionar de a NU retine actele de stare civila in original. eu as fi mult mai dura: ori ii restituie femeii actele, ori i-as face plangere penala pentru refuzul restituirii actelor de stare civila, inclusiv cu asocierea plangerii catre primar si prefect.
Daca imi aduc eu aminte bine, legea in cauza prevede ca in acest caz intocmirea actului de nastere se face la aprobarea primarului, care poate, in baza unei cereri motivate si a unei anchete sociale, sa acorde scutire de la plata amenzii... Si nu cred ca este vorba de retinere nejustificata a certificatului de nastere, ci de neintocmirea acestuia pana la indeplinirea obligatiilor legale (care, culmea, prevad acea amenda). Nu este vorba de 50 de RON, ci de egalitatea in fata legii...
Cat despre furat...:innocent:
Certificat pierdut
seyde
Nu stiu daca am postat bine dar am si eu o problema. Mi-am pierdut certificatul de nastere si nu stiu cum trebuie sa procedez. Va rog sa imi spune-ti unde sa ... (vezi toată discuția)