avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Contract de imprumut la notar
Discuție deschisă în Executare silită

Contract de imprumut la notar

Am incheiat cu un vecin un contract de imprumut la notar simplu fara garantii prin care eu i-am dat 2.000 euro cu restituirea banilor pana cel tarziu la 1 an de la incheierea prezentului contract. In cazul in care acest vecin nu da dovada de bunavointa sa-mi returneze banii as vrea sa stiu ce durata are acest contract la notar. Mentionez ca bunuri nu prea am ce sa-i iau si din ce stiu eu i se va opri din salariu 1/3 (o treime) pana la restituirea banilor. Ce m-ar mai interesa pe mine este daca aceasta oprire din salariu se efectueaza daca eu nu stiu unde lucreaza el (presupunand ca peste 1 an de zile el va lucra undeva). Multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 19:40, 16 Martie 2010
In situatia in care imprumutatul nu intelege din proprie initiativa sa restituie suma imprumutata,daca apreciati util si necesar recuperarea acesteia,trebuie sa deschideti actiune in pretentii impotriva acestuia
daca plecati de la premisa ca nu vi-i da, de ce i-ati mai dat?
contractul expira la un an de la data incheierii. din acel moment aveti termen 3 ani de a incepe executarea silita. va duceti cu acest contract la un executor judecatoresc, de pe langa judecatoria de domiciliu si e treaba lui mai departe sa recupereze suma + cheltuieli de executare
Actul autentic ce prevede o creanta certa, lichida si exigibila este titlu executoriu, astfel incat daca in acel contract de imprumut se prevede ca debitorul s-a obligat a achita suma de 2.000 Euro pana la data de x, la data x suma devine exigibila, si actul devine titlu executoriu.
Pe cale de consecinta, nu aveti nevoie de introducerea unei actiuni in pretentii impotriva debitorului, ci dupa data scadentei, mergeti la un executor judecatoresc cu originalul contractului si depuneti cerere de executare silita a debitorului.
Asta inseamna ca, la acea data, sa cunoasteti domiciliul debitorului, locul lui de munca sau sursa sa de venituri. Daca nu va avea venituri, se va proceda la executarea silita a bunurilor mobile sau imobile pe care acesta le are.
Aveti la dispozitie un termen de 3 ani de la data scadentei pentru executarea silita a acestuia, pentru a nu interveni prescriptia executarii silite.
Daca nu are venituri, bunuri mobile sau imobile ce pot fi executate, atunci nu prea aveti ce face si, dupa expirarea termenului de 3 ani ramaneti cu buzele umflate, din pacate...;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauze contract de imprumut danielluca danielluca Am incheiat la notariat un contract de imprumut prin care am imprumutat unui prieten o suma de bani si pe care urma sa mi-o inapoieze prin plata unor rate ... (vezi toată discuția)
Imprumut persoana fizica cu contract la notar Marius20100 Marius20100 Am imprumutat un prieten cu o suma de bani,el insinstand sa facem si contractla notar. Trebuia sa-mi inapoieze banii acum 4 luni. La inceput m-a amanat, pentru ... (vezi toată discuția)
Datorii...si iar datorii andrei_24 andrei_24 buna seara..am si eu o nelamurire.am imprumutat unei persoane o suma de bani si am facut un contract la notar pe care scrie ca in caz ca nu primesc banii pana ... (vezi toată discuția)