am un copil de 4 ani cu fosta prietena pe care nu l am recunoscut la nastere. Am locuit impreuna timp de 4 ani ca si o familie. Specific faptul ca singurul venit al "familiei " era venitul meu.de curind prietena a plecat cu copilul la parintii ei si l a lasat acolo ,ea plecind in strainatate.mentionez ca pina a ne desparti m a dat in judecata de comun acord pentru stabilire paternitate.curind va trebui sa ne prezentam la tribunal dar ea nu o sa se prezinte.pot avea cistig de cauza in a recunoaste copilul- care este viata mea -si fara a se prezenta ea?
In cazul in care reclamanta nu se va prezenta sa isi sustina propria actiune,actiunea va fi respinsa de instanta ca nesustinuta.
Daca va lipsi si va fi reprezentata de avocat,puteti recunoaste la interogatoriul formulat de acesta paternitatea copilului,instanta urmand a admite actiunea ,eventual dupa audierea unui martor.
cf .art. 56 c.fam., filiatia fata de tata se stabileste :
1. prin recunoasterea voluntara a tatalui
2. prin hotarare judecatoreasca .
dvs. puteti da o declaratie pe care urmeaza sa o depuneti la serviciul de stare civila , unde s-a inregistrat nasterea minorului sau va prezentati in instanta la termenul fixat si dati declaratie in fata instantei prin care recunoasteti copilul .
astfel va fi stabilita filiatia fata de tata .
daca doriti , puteti cere incredintarea minorului spre crestere si educare.
si eu am o situatie un pic asemanatoare: el are 3 ani si tatal lui s-a gandit sa-l recunoasca abia acum. Daca recunosterea din partea tatalui e voluntara - dupa cum a mai spus cineva mai sus - nu este necesara actiunea in instanta.
Sa va spun ce am facut noi:
Deoarece copilul nostru s-a nascut intr-un oras greu accesibil din inima Transilvaniei, unde si este inregistrat, pentru tatal lui - cetatean strain, care locuieste in strainatate este mai greu sa ajunga pana acolo. Ne-am intalnit in Bucuresti, saptamana trecuta, am mers la notariat unde am facut copii legalizate (cu traducere in prealabil) dupa cartea de identitate si pasaportul tatalui + o declaratie semnata de acesta si autentificata de notar (in prezenta unui translator) prin care tatal declara ca recunoaste copilul ca fiind al lui si ca este de acord ca acesta sa ii poarte numele.
Aceste acte + copia legalizata dupa cartea mea de identitate si certificatul in original al copilului, le voi depune la primaria unde este inregistrat copilul (evidenta populatiei). Iar de acolo mi se va elibera un nou certificat in care va fi mentionat si numele tatalui.
Pentru a-l trece insa pe numele tatalui (a-i schimba numele de familie), procesul cred ca va fi un pic mai dificil si cu siguranta vom avea nevoie de un avocat.
Cel mai bine ar fi ca dumneavoastra sa mergeti la primarie - evidenta populatiei, sa le prezentati frumos situatia dumneavoastra si sa-i intrebati cum trebuie mai exact sa procedati PENTRU A-L RECUNOASTE VOLUNTAR. Eu asa am facut. Pentru o simpla recunoastere in cazul in care ambii parinti sunt de acord cu acest lucru nu este necesar un proces, decat daca - poate - mama se opune recunoasterii.
Va urez succes si ma bucur foarte mult ca vreti sa fiti alaturi de copilul dumneavoastra!=D>