avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... contestatie in anulare
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

contestatie in anulare

care sunt motivele dispuse de lege pentru a depune contestatie in anulare sentinta ordananta presedentiala incredintare minor ?
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 08:32, 17 Martie 2010
Buna ziua !
Ordonanta preşedinţiala este o procedură specială în temeiul căreia, instanţa de judecată poate dispune măsuri vremelnice, în cazuri urgente.
Legea prevede că împotriva executării ordonanţei preşedinţiale se poate face contestaţie. În temeiul acestei dispoziţii legale, în practica instanţelor se admite că părţile pot formula şi contestaţie în anulare( am convingerea ca la aceasta situatie va referiti).Cererea se introduce la instanta a carei hotarare se ataca, in termen de 10 zile de la data cand contestatarul a luat la cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotorarea a ramas irevocabila.Cererii pentru exercitarea contestatiei in anulare, i se vor aplica dispozitiile de drept comun privitoare la orice cerere care se adreseaza instantelor judecatoresti.
Motive :
- cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
- cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
- poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.
- cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare
.
Cu stima !
Contestatia in anulare este reglmentata de dreptul comun.
Intrucat,procedura speciala a ordonantelor presedentiale nu cuprinde reglementari contrare sau diferite in aceasta materie,trebuie procedat conform regulilor de drept comun ,adica ori de cate ori sunt indeplinite cerintele art 317-321 Cod procedura civila

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie - contestatie in anulare Monica H. Monica H. in 2012 am formulat o somatie de plata care mi-a inrerupt prescriptia. Somatia a fost respinsa, insa nu am reusit sa formulez o cerere pe drept comun in ... (vezi toată discuția)
Sanse schimbare sentinta lilililiana lilililiana Va rog frumos,cine poate sa imi spuna si mie ce sanse de castig are un contestatar sa castige un proces civildupa ce procesul a fost castigat in toate fazele ... (vezi toată discuția)
Contestatie in anulare bcory bcory Buna seara, Doresc sa va expun urmatoarea speta: am deschis un proces avand ca obiect contestatia in anulare a unei hotarari definitive si irevocabile, insa ... (vezi toată discuția)