avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... trecerea copilului meu pe numele tatalui
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

trecerea copilului meu pe numele tatalui

tatal copilului meu este cetatean strain si locuieste in strainatate. Copilul meu are acum 3 ani, iar saptamana trecuta am inceput actele pt recunoasterea acestuia de catre tatal sau (voluntar). Acest lucru e simplu si deloc greu. Insa ne dorim ca micutul nostru sa poarte numele de familie al tatalui.
Stim ca acest lucru este posibil printr-o hotarare judecatoreasca. problema este ca tatalui ii va fi foarte greu sa participe la proces din cauza distantei si timpului. De aceea as vrea sa stiu daca este necesara prezenta lui la proces. un avocat care sa il reprezinte nu este suficient?
Cum am putea proceda mai exact? ce trebuie sa facem? cat dureaza?
de asemenea, am aflat ca numele se poate schimba si pe cale administrativa. Ce presupune acest lucru? Mentionez ca in declaratia data de tata la notariat, pt recunoasterea copilului, acesta specifica dorinta sa ca al nostru copil sa-i poarte numele.
Cel mai recent răspuns: gabriella07 , utilizator 20:32, 17 Martie 2010
il poate reprezenta si sa vina doar cand e necesar,mergeti la un avocat si cereti o consultatie si va v-a ajuta sa rezolvati aceasta problema facand toate demersurile legale si necesare pt.rezolvarea problemei dvs.Bafta!
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2010
Cristina Voicu, Avocat
Schimbarea numelui pe cale administrativa se face prin depunerea unui dosar la primaria de care apartineti (in unele judete se accepta si la evidenta populatiei) in care prezentati motivele schimabrii numelui de familie si atasati actele cerute (va trebuie sa aveti deja certificatul de nastere cu numele tatalui inscris). Nu e nimic complicat, e doar un pic de aletgat (gen anunt de schimbare de nume in Monitorul oficial etc.) Informatii despre aceasta procedura (si actele necesare) aveti la adresa [ link extern ]
Mergeti la primaria (sau evidenta populatiei) de care apartineti si va indruma si ei.
Cititi si o discutie similara la www.avocatnet.ro/content/for...
va multumesc mult!!! se pare ca pe cale administrativa e mai putin complicat decat prin hotarare judecatoreasca... cred ca mai intai as vrea sa incerc asa. nu vad nici un motiv sa-mi fie respinsa cererea, din moment ce atat tatal cat si eu ne dorim acest lucru... ma incadrez in conditiile de schimbare a numelui pe aceasta cale?!

ce nu am inteles sigur, este daca am nevoie si de copie legalizata dupa certificatul meu de nastere.
gabriella07 a scris:

nu vad nici un motiv sa-mi fie respinsa cererea, din moment ce atat tatal cat si eu ne dorim acest lucru... ma incadrez in conditiile de schimbare a numelui pe aceasta cale?!

Da, sigur!
Succes.

Alte discuții în legătură

Schimbare nume de familie la copil nascut in concubinaj alexe adrian alexe adrian va salut..ma scuzati ca revin cu o intrebare..am intrebat tot in acest forum cum sa imi trec fetita pe numele meu de familie..fetita locuieste cu mine si cu ... (vezi toată discuția)
Schimbarea numelui alinamovileanu1980 alinamovileanu1980 Sunt casatorita de un an si as dori sa stiu daca sotul meu ar putea sa si schimbe numele de familie, adica sa il ia pe al meu. Mentionez ca avem un copil care ... (vezi toată discuția)
Copilul meu cdd cdd am un copil de 4 ani cu fosta prietena pe care nu l am recunoscut la nastere. Am locuit impreuna timp de 4 ani ca si o familie. Specific faptul ca singurul ... (vezi toată discuția)