tatal copilului meu este cetatean strain si locuieste in strainatate. Copilul meu are acum 3 ani, iar saptamana trecuta am inceput actele pt recunoasterea acestuia de catre tatal sau (voluntar). Acest lucru e simplu si deloc greu. Insa ne dorim ca micutul nostru sa poarte numele de familie al tatalui.
Stim ca acest lucru este posibil printr-o hotarare judecatoreasca. problema este ca tatalui ii va fi foarte greu sa participe la proces din cauza distantei si timpului. De aceea as vrea sa stiu daca este necesara prezenta lui la proces. un avocat care sa il reprezinte nu este suficient?
Cum am putea proceda mai exact? ce trebuie sa facem? cat dureaza?
de asemenea, am aflat ca numele se poate schimba si pe cale administrativa. Ce presupune acest lucru? Mentionez ca in declaratia data de tata la notariat, pt recunoasterea copilului, acesta specifica dorinta sa ca al nostru copil sa-i poarte numele.
Pai da! De ce sa fie simplu cand poate sa fie complicat...
Va complicati aiurea doamna cu ...calea administrativa.
Nu trebuie ca tatal sa se prezinte in instanta.
E de ajuns sa formuleze si sa trimita instatei (prin posta) o cerere in care solicita sa se incuviinteze ca minorul ... sa poarte pe viitor numele ...(reclamantului).
La cerere se anexeaza copie dupa certificatul de nastere si declaratia autentificata de recunoastere.
La termen va prezentati doar dvs. si aratati ca sunteti de acord cu admiterea cererii. Si gata. (procedura administrativa e mult mai lunga si necesita si un vraf mai mare de hartii).
A! Si e bine de stiut ... In cerere sa arate si un domiciliu ales in RO unde sa i se trimita comunicarile privind procesul. (ca sa nu riscati vreo citare cu strainatatea).
va multumesc din inima pentru sfaturi. Doamna Romascanu, raspunsul dumneavoastra este raspunsul pe care il asteptam atat de mult!
Eu am deja o declaratie de recunoastere data la notariat de catre tatal copilului, in dublu exemplar. In aceasta - la sugestia notarului - tatal a specificat si ca doreste ca numele sau de familie sa fie si numele copilului. Un exemplar il voi depune la primarie pentru recunoastere. Si mai ramane la mine al doilea exemplar.
Deci avem nevoie de: 1. aceasta declaratie de care am vorbit mai sus 2.copie dupa certificatul copilului (legalizata?) 3. o cerere data de tatal lui prin care acesta solicita schimbarea numelui pentru copil. exista o cerere tip? trebuie facuta in prezenta unui notar? daca da, probabil el o va face in tara in care locuieste, iar eu o voi duce la un traducator legalizat. este bine asa? ar putea mentiona in cerere domiciliul meu pentru a primi acele comunicari (el nu are un domiciliu in Romania)?
Acest dosar cu toate aceste acte il pot depune si eu in numele lui? trebuie trimis numai de el, prin posta? daca da, cum putem urmari dosarul?
Banuiesc ca dosarul trebuie depus/trimis la judecatoria orasului in care s-a nascut copilul (mentionez ca eu si copilul avem domiciliul in Bucuresti)? mai este nevoie sa angajam un avocat (nu prea cunosc in acea zona - Odorheiu Secuiesc)? de la primarie mi s-a spus ca e un proces foarte complicat, din aceasta cauza m-am gandit la calea administrativa imediat ce am aflat de ea.
cam cat ar putea dura solutionarea acestui dosar, din momentul depunerii? este foarte importand pt noi, deoarece urmeaza sa facem alte acte/activitati care depind de certificatul de nastere al copilului (pasaport, inscriere la gradinita etc).
Copilul meu
cdd
am un copil de 4 ani cu fosta prietena pe care nu l am recunoscut la nastere. Am locuit impreuna timp de 4 ani ca si o familie. Specific faptul ca singurul ... (vezi toată discuția)