Cf Legii 329 unele institutii care se autofinantau au fost trecute la categoria "bugetar", adica va luam toti banii si asteptati de la noi salariile. OK. Asta e!. Mentionez ca toti salariatii sunt anhajati cu CIM iar CCM/unitate a expirat la 1.02.2010.
Apoi a aparut OUG 1/2010 prin care, practic, se interzice renegocierea CCM/unitate ptr institutiile care au devenit bugetare cf legii 329. Ma rog, legea spune ca nu se pot negocia drepturile salariale care sunt stabilite cf Legii 330, dar onor autoritatile au desfiintat CCM/unitate.
Daca lumea a inghitit chestia cu salariul, cu taierea primelor de sarbatori si a primei de vacanta, cu taierea tichetelor de masa, nu s-a inteles de ce au fost modificate transele de concediu de odihna stabilite prin CCM/unitate (si care nu au legatura cu salariile obligatorii legale).
Cu alte cuvinte, nu s-a inteles de ce din 4-5 transe de concediu de odihna (impartite functie de vechimea in munca) au fost impuse numai 2, cele aferente functionarilor publici.
Apoi, au fost "desfiintati" reprezentantii salariatilor pe motiv ca nu mai e nevoie de ei ca nu se mai negociaza CCM.
Repet, este vorba de personal contractual, care a ramas personal contractual (dovada ca au fost intocmite acte aditionale la CIM ptr incadrarea pe noile functii si salarii)
Va rog, o idee de rezolvare a dilemei, ca eu nu mai inteleg nimic #-o
Vedeti H.G. nr.250 din 8 mai 1992 privind concediul de odihna şi alte concedii ale salariatilor din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit şi din unitatile bugetare ...act normativ in vigoare.
CCM nu poate fi desfiintat ...el nu mai poate fi prelungit ca durata, astfel incat sa nu mai existe sau poate inceta prin acordul părţilor.
Noile transe de concediu de odihna sunt cele stabilite prin HG 250/92.
Adica au ramas 2 transe fata de cele 5 care au existat in CCM. Sigur ca prin aceasta reducere de transe, salariatii au pierdut zile de CO stabilite initial prin CCM.
Mai mult, desi se lucreaza numai cu publicul, salariatii nu beneficiaza de CO suplimentar ptr conditii grele. Spun conditii grele pentru ca salariatii lucreaza 8 ore/zi cu publicul, fara sa aiba stabilita pauza de masa sau macar o mica pauza la un interval de program.
Practic, prin OUG 1/2010 guvernul a interzis libera negociere. In momentul de fata salariatii au CIM dar nu au CCM care sa le stabileasca drepturile.
Desfiintarea CCM s-a facut unilateral iar conducerea nu intelege ca acest lucru nu se poate face.
Daca anumite categorii de bugetari au CCM (vezi profesorii, personalul sanitar, etc) de ce nu se poate avea CCM si la o institutie care a fost trecuta in sistemul bugetar din sistemul de autofinantare?
Asta nu prea inteleg eu! Cred ca este un abuz, dar salariatii nu stiu cum sa-l demonstreze.