avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 783 soluții astăzi

Joi, 20 martie, are loc evenimentul: Impozitul minim global de 15%: Cadrul de implementare a Directivei Pillar 2 în România. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general scadenta pe facturi
Discuție deschisă în Contabilitate în general

scadenta pe facturi

Exista vreo lege care ma obliga sa trec scadenta pe facturi? Daca intr-un contract de prestari servicii incheiat intre doua societati comerciale nu s-a specificat scadenta pentru facturile emise, trebuie sa trec vreo scadenta sau nu pe facturile pe care le emit? daca sunt obligat de lege sa trec data scadenta pe facturi, va rog sa-mi dati legea unde specifica acest lucru.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: dan.dan , utilizator 13:59, 20 Martie 2010
nu exista nici o lege care sa va oblige la inscrierea scadentei pe facturi, chiar daca exista.
termenul legal pentru scadenta(in mod obisnuit) este 30 de zile, in sensul ca dupa 30 zile de la emiterea facturii aveti dreptul la dobanzi de penalizare(daca in contractul intre parti nu se specifica altfel, desigur).

Mai am o nelamurire. Stiu ca un contabil nu are voie sa faca inventarierea firmei la care este angajat (cel putin asta inteleg din legea 82 a contabilitatii). Insa exista vreo lege contabila care-i interzice contabilului unei societati comerciale sa emita facturi in numele firmei (cu exceptia unei decizii interne, contabilul din cate stiu poate emite facturi)?
1. inventarierea
La entitatile al caror numar de salariati este redus, inventarierea poate fi efectuata
de catre o singura persoana. În aceasta situatie, raspunderea pentru corectitudinea
inventarierii revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.
pentru toate detaliile consultati
[ link extern ]

2. emiterea facturilor
Ordin nr. 2226 din 27/12/2006 stabileste normele doar pentru ALOCAREA SI GESTIONAREA NUMERELOR facturilor(decizia de care vorbiti).
Insa din scopul si specificul documentului reiese ca factura este emisa ori de compartimentul DESFACERE(de gestionar) ori de compartimentul CONTABILITATE(persoana cu atributii -conform fisei postului- de contabilitate). Nici o lege nu interzice nici unei persoane sa emita factura, in sensul ca daca atributiile de facturare au fost delegate secretarei, ea poate sa emita facturi. Procedurile interne de organizare si contabile pot specifica insa persoana delegata pentru facturare.
Multumesc pentru informatii. O alta intrebare: imi intra o suma de bani in cont (un client imi plateste in avans un serviciu pe care urmeaza sa il prestez - dispune de bani si prefera sa achite in avans decat sa ramana cu datorii). Am obligatia ca in termen de 5 zile de la data la care mi-au intrat banii in cont sa emit factura pentru suma pe care a depus-o clientul in contul meu, sau pot astepta pana in momentul in care ii voi presta efectiv acel serviciu (sa zicem in 30 de zile de la data in care mi-a depus banii in cont)? Contabilul cu care lucrez spune ca pentru orice suma depusa in contul firmei in maxim 5 zile trebuie as emit factura de avans, in caz contrar am obligatia sa returnez banii
conform art.155 din Codul Fiscal "De asemenea, persoana impozabilă trebuie să emită o factură către fiecare beneficiar pentru suma avansurilor încasate în legătură cu o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, cel târziu până în cea de-a 15-a zi a lunii următoare celei în care a încasat avansurile, cu excepţia cazului în care factura a fost deja emisă."
pe scurt, ajunge sa emiteti factura pana in 15 a lunii urmatoare, insa contabila va trebui sa evidentieze suma incasata de la client in contul "Clienti - facturi de intocmit", respectiv "Venituri incasate in avans".

Alte discuții în legătură

Avasuri de la clienti sanducatanas sanducatanas Am un client care in contul unor viitoare livrari de marfuri mi-a virat prin banca o suma de bani sa zicem 10.000 lei.Cum inregistrez in contabilitate aceasta ... (vezi toată discuția)
Obligatii operatori cablu tv - periodicitate facturare ionutdediu ionutdediu Buna ziua, Operatorii cablu TV au obligatia de a trimite lunar factura clientilor? Ce prevedere legala reglementeaza aceste aspecte: - periodicitatea ... (vezi toată discuția)
Plata unui bilet la ordin. florinx63 florinx63 Un contract se poate plati numai pe baza lui sau trebuie sa fie emisa si o factura la acel contract. Daca pe biletul la ordin la rubrica : \"Valoarea ... (vezi toată discuția)