avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 850 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Certificat de mostenitor fara act de proprietate. Ce ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Certificat de mostenitor fara act de proprietate. Ce se intampla in cazul divortului?

Va rog mult sa ma ajutati. Cum procedez? Mama mea e casatorita cu tatal meu de 31 de ani si locuiesc impreuna in casa ramasa tatalui meu de la bunicii mei, parintii tatalui meu. Cand a decedat bunicul, Notariatul de Stat de la vremea aceea a intocmit doar un certificat de mostenitor in care i-a numit mostenitori pe sotia si unicul fiu (bunica mea si tatal meu). Ulterior a decedat si bunica, in 1997, dar tatal meu nu a mai dezbatut mostenirea, ca atare azi el are asupra casei si a terenului respectiv doar un certificat de mostenire in care mostenitorii sunt el si mama lui decedata. Am fost la notar sa dezbatem mostenirea si ne-a zis ca nu se poate fara act de proprietate care trebuie obtinut prin actiune in instanta, invocand uzucapiunea. Procesul in acest sens este inceput. Problema este ca tatal meu are grave probleme cu alcoolul, a devenit vulgar si violent si saptamana trecuta, in miez de noapte a dat-o pe mama mea afara, doar cu hainele de pe ea. Ea acum sta la mine si la sotul meu. Cum trebuie sa procedez sau cum sa fac sa o ajut, ca la 52 de ani, dupa 31 de ani de casnicie sa nu ramana pe drumuri? Mentionez ca ei au dobandit impreuna, in timpul casniciei, 2 apartamente, pe care ulterior le-au vandut si au investit banii in casa parinteasca. Situatia mamei mele este disperata si nu stiu cum sa o ajut. Va rog, sfatuiti-ma!
Cel mai recent răspuns: ne_nicku , utilizator 22:04, 18 Ianuarie 2007
Singura solutie pare divortul urmat de partaj.
Casa, terenul - mostenirea tatalui de la parinti - nu intra la masa de impartit. Insa mama ta poate cere contravaloarea tuturor imbunatatirilor pe care le-a facut la imobile, precum si, bineinteles, 1/2 din bunurile - banuiesc ca mobile - pe care le-au achizitionat parintii tai in timpul casatoriei.
Intentati actiune de divort urmata de Ordonanata Presidintiala prin care solicitati reintegrarea in domiciliul conjugal.Pe parcusul procesului de divort sotia va putea sa locuiasca in domiciliul comun.Ordonanta Presidintiala este o masura procesuala si nu poate fi indrodusa decat dupa actiunea de divort.
Ar aparea cam inutila reintegrarea in domiciliul conjugal dupa divort...:(
Nu sunt de acord cu sustinerea anterioara potrivit careia ordonanta presedentiala nu ar putea fi introdusa in timpul procesul de divort. Aceasta, ordonanta, nu este doar o "masura procesula" este o hotarare prin care se iau si masuri procesuale nedefinitive, temporare.
Reintegrarea in domiciliul comun pana la pronutarea hotararii de divort sau de partaj.Art613 indice 2 CpC
Instanta poate lua tot timpul procesului prin ordonanta presidintiala masuri vremelnice cu privire la incredintarea copiilor minori ,la obligati de intrteinere,la alocatia pentru copii si la folosirea locuintei..
Exista textul de lege insa trebuie privit , respectiv aplicat numai in interesul "justitiabilului".
Din cate am vazut, convietuirea a devenit una chinuitoare pentru sotie, asfel ca o reintegrare in domiciliu nu ar fi deloc in interesul ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la proprietatea tatalui miha1172 miha1172 Posibil cazul meu sa nu fie unul particular, dar nu am idee ce trebuie sa fac. Parintii mei au divortat cand au aveam aproape 18 ani. La divort eu am optat ... (vezi toată discuția)
Succesiune notariala luc66 luc66 Tatal meu a decedat in 2012. Mai are doi frati in viata si nu au facut mostenire in urma parintilor lor ( bunicii mei decedati). In masa succesorala este vorba ... (vezi toată discuția)
Succesiune marcop marcop Buna ziua, supun atentiei dvs. urmatoarea speta, cu rugamintea de a-mi da un raspuns. In anul 1997 tatal meu a facut cerere de revendicare a 10 ha de teren ... (vezi toată discuția)