avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 881 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Neprezentare la infatisare divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Neprezentare la infatisare divort

Situatie : se introduce actiunea de divort dar la una din infatisari reclamantul nu se poate prezenta.

1. Se poate amana acea infatisare sau se poate stabili o alta data pt infatisarea respectiva pe motiv ca reclamantul nu va putea lipsi de la servici sau va fi plecat din tara pentru cateva zile?

2. Daca nu se prezinta la infatisare ( pe motivele scrise sus ) si se prezinta doar avocatul, se anuleaza toata procedura de divort?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 14:32, 17 Ianuarie 2007
Nu, daca avocatul are procura si lipsa este intemeiata.
Se poate acorda un nou termen, in practica se pot propune chiar probe si audia martori.
Tocmai asta voiam sa stiu, daca in practica se poate acorda un alt termen si care sunt situatiile intalnite in practica.

Iar referitor la motivele de absenta de la infatisare , faptul ca nu s-a putut lipsi de la servici, nu e un motiv suficient de bun. Nu stiu nici daca cel cu plecare din tara pt cateva zile se poate lua in considerare ( pt ca nu se stabileste rezidenta in strainatate).

Voiam doar sa stiu daca se poate acorda un nou termen ( evident, cu instiintarea pralabila a instantei ca la termenul "x' nu se mai ajunge si atunci sa se comunice un alt termen).
Si voiam sa stiu daca faptul ca nu s-a putut absenta de la serviciu sau probleme de sanatate la termenul "x" pot fi considerate motive pertinente pt stabilirea unui alt termen (pt infatisarea respectiva).

Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2007
Kittyy, utilizator
imposibilitatea absentarii de la servici nu e un motiv prea bun.
Dar, de obicei, in practica se admite si numai prezenta avocatului, dar sa nu se intaqmple prea des.:D
Da, imposibilitatea absentarii de la servici, cand locul de munca este la 250 de kilometri de orasul de resedinta ( unde se introduce actiunea de divort).X-(

Poate ca in astfel de cazuri, Codul Familiei ar trebui sa permita ca reclamantul sa fie reprezentat de avocat ( ca uite, nici o sala de judecata nu lucreaza sambata si, in plus, divortul trebuie inaintat in orasul cu ultima resedinta impreuna).
Daca stau sa ma gandesc, poate ca ar trebui sa se revizuiasca putin Codul Familiei (mai ales ca rata divorturilor creste de pe o zi pe alta ) si astfel sa devina divortul o procedura mult mai simpla si mai accesibila.

Totusi, as vrea sa sper ca in practica se poate. Ar fi exceptional ( si totusi, imi vine greu sa cred cand in Codul Familiei se mentioneaza clar ca reclamantul este obligat sa se prezinte personal, afara doar de unele situatii specificate, care se exclud in acest caz). Si mai ales cand este vorba de un divort cu martori si incredintare minor. We'll see...:D

Ultima modificare: Marți, 16 Ianuarie 2007
Kittyy, utilizator
Nu in Codul familiei se preve obligatia reclamantului de a se prezenta, ci in Codul de procedura civila - e o procedur aspeciala doar cu privire la divort.
Avocatul poate suplini absenta acestuia dar doar in cazuri exceptionale - reclamantul locuieste in strainatate.
Iar instanta competenta nu este cea mentionata de tine ci cea a ultimului domiciliu comun al sotilor - asadar nu are nici o legatura cu resedinta.

Alte discuții în legătură

Judecata in lipsa mea jus7m jus7m am inaintat divortul si am primt termen in luna noiembrie totul a fost ok pana cand am gasit sa plec din tara la munca in strainatate ,am inteles ca se poate ... (vezi toată discuția)
Divort maria.tanase2009 maria.tanase2009 Buna ziua. As dori sa stiu daca la prima infatisare la divort nu se prezinta nici unul dintre cei doi soti, ce se intampla? (vezi toată discuția)
Bună ziua. am prima înfățișare pt divorț pe 30 luna aceasta. ... AndraD. AndraD. Bună ziua. Am prima înfățișare pt divorț pe 30 luna aceasta. Dacă avocata mea nu se prezintă, se va reprograma înfățișarea sau se poate desfășura ... (vezi toată discuția)