avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Incompatibilitatile functionarilor publici
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Incompatibilitatile functionarilor publici

Buna seara. Am o nelamurire si sper sa ma puteti elucida.
Stiu ca potrivit art. 94 alin (2) lit. c) din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei "Functionarii publici nu pot detine alte functii si nu pot desfasura alte activitati, remunerate sau neremunerate in cadrul regiilor autonome, societatilor comerciale ori in alte unitati cu scop lucrativ, din sectorul public sau privat, in cadrul unei asociatii familiale sau ca persoana fizica autorizata".
De asemenea, cunosc faptul ca potrivit OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si cele familiale ,persoana fizica autorizata nu este identica cu intreprinderea individuala, desi acestea au puncte comune.
Speta este urmatoarea: in situatia in care un functionar public detine o intreprindere individuala suspendata, acesta se afla in stare de incompatibilitate, dat fiind faptul ca intreprindrea individuala nu este mentionata in cuprinsul Legii 161/2003? Care sunt consecintele la care se expune un functionar intr-o astfel de situatie?
Va multumesc si astept raspunsul Dvs la ambele intrebari. O seara placuta.
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 08:06, 18 Martie 2010
Buna ziua !
Daca se face referire la alte unitati cu scop lucrativ din sectorul public, cred ca este limpede,adica exista incompatibilitate.
Daca discutam de sectorul privat iar este limpede, dar in sensul ca nu exista incompatibilitate. In acest sens cititi modificarile aduse legii 161/ 2003 actualizata , prin legea 330/ 2009 actualizata,art.52 care spune asa :
".... Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 279 din 21 aprilie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
"Art. 96. - (1) Functionarii publici pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice si in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public potrivit fisei postului.
Cu stima !
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2010
Marius Zaharia, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un functionar public - salariat inginer agronom al unei directii judetene pentru agricultura poate avea o asociatie familiala? cristina/BZ cristina/BZ Un salariat inginer agronom al unei Directii Judetene pentru Agricultura poate sa se asocieze familial pentru comercializarea de produse fito-sanitare? Am o ... (vezi toată discuția)
Daca sunt angajat ca functionar public pot fi cenzor la societati comerciale, asociatii de proprietari etc? mghmilanistul mghmilanistul Daca sunt angajat ca functionar public pot fi cenzor la societati comerciale, asociatii de proprietari etc? Imi permite legea functionarilor publici acest ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitati functionari publici ContSters124325 ContSters124325 1. Cum se interpreteaza sintagma \"in cadrul\" din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor ... (vezi toată discuția)