avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Ce presupune a fi PFA?
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Ce presupune a fi PFA?

Buna ziua,

Nici nu stiu de unde sa incep dar incerc sa incerc cu inceputul.

Am 26 de ani si cativa ani de experienta in IT, mai exact telecomunicatii and co.

Sunt angajat cu norma intreaga la o societate cu domeniul de activitate Telecomunicatii de aproximativ 3 ani de zile ca Network Engineer (cod cor 213902)
Sunt in situatia in care am primit o oferta de colaborare cu o a doua firma, pe o perioada nedeterminata, insa nu vreau sa renunt la jobul actual. Am discutat cu ambele parti si sunt de acord sa prestez servicii pentru ambele firme, avand un program destul de flexibil. Ambele parti mi-au sugerat sa raman angajat cu norma intreaga pe o societate iar pe cealalta cu PFA, insa nu stiu ce inseamna si ce presupune acest PFA, pentru mine este inca un domeniu necunoscut.

Am mai citit pe undeva ca trebuie sa fi atent ce cod de activitate alegi si asa mai departe, norme de venit (care nu stiu ce inseamna) si asa mai departe.

Orice sfat este bine venit.

Va multumesc anticipat.
Alex
Cel mai recent răspuns: bsterea , utilizator 09:23, 31 Martie 2010
Solutia avantajoasa pt. dvs este sa va deschideti un PFA. Dar este avantajoasa numai daca stiti sa va calculati costurile pt. ca altfel o sa negociati o suma de bani cu societatea beneficiara (sa spunem aceeasi suma pe care o incasati de la societatea la care aveti cartea de munca) si o sa va treziti la anul, cind inchideti anul 2010 ca ati realizat un venit net mai mic decit la soc. la care aveti cartea de munca.
Spuneti ca nu aveti habar de ce presupune un PFA. Banuiesc ca nu aveti habar cum se intocmeste un stat de salarii sau o calculatie de pret.
Daca rezolvati problema sumei pe care trebuie sa o obtineti de la beneficiarul dvs. atunci restul se rezolva usor. Si nu trebuie sa pierdeti din vedere toate cheltuielile posibile si legale legate de functionarea PFA -ului.
1. Va sfatuiesc sa va declarati platitor de impozit in sistem real
2. Contabilitatea este foarte usor de tinut si daca totusi nu doriti sa va incarcati si cu aceasta munca, puteti apela la serviciile unui contabil (pretul este intre 30-50 lei/luna)
Daca cunoasteti un contabil puteti sa-l rugati sa va invete la inceput si dupa aceea va descurcati singur.
Nu v-ati confirmat contul pe avocatnet. Daca ati fi din orasul meu v-as ajuta dezinteresat cu cea mai mare placere.

Mai este varianta cu contract de munca dar veti plati de 2 ori (adica la ambele locuri de munca) pensie, somaj, sanatate.
Succes
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
ContSters85576, utilizator
"ialexandru"......pentru a lucra ca "P.F.A".....implica urmatoarele :
-Va deplasati la "Registrul Comertului" din zona de resedinta.Aici,in urma completarii unor cereri si-a platii unor taxe,veti obtine in final un "Certificat de Inregistrare" ca PFA ce va avea un numar (cod) de inregistrare unic,cu toate datele de identificare personale.Valoarea actuala a taxelor nu o mai cunosc (pot spune,numai,ca suspendarea PFA-ului meu in ianuarie acest am,m-a costat 98 lei / radierea m-ar fi costat numai 14 lei).Cu acest certificat sinteti inregistrat si in Registrul National al Comertului. Dureaza cam 10-14 zile obtinerea lui.
-Cu acest certificat de la ONRC,veti merge la "finantele locale",(la inspectorul de strada) unde dupa completarea altor hirtii si a unor alte taxe (la bugetul local),veti primi (cam in doua saptamini) un "Certificat de Inregistrare Fiscala".Concomitent,inspectorul de strada va va intocmi un dosar personal ca PFA,ce va ilustra situatia fiscala ulterioara a dvs. Bineinteles ca veti completa si niste declaratii fiscale cu venitul pe care estimati sa-l realizati pentru anul ce va urma si vi se va lua impozitul estimat de dvs., trimestriual si se va regulariza in al doilea an.
-In ce priveste impozitul ca PFA,aveti doua posibilitati: una este sa optati pentru un impozit calculat si impus conform cu unele estimari facute de cei din primarie pentru anumite activitati (si au destule,dar nu spun cu ce coeficienti de calcul),suma ce se imparte la 4 si se plateste trimestrial (daca intirzii,imediat apar penalitatile de intirziere si daca a trecut data de 15 a ultimei luni a trimestrului,fuga-fuguta primesti somatia de plata cu caracter de titlu executoriu) ; alta modalitate este impozitatrea in sistem real (contabilitate in partida simpla,ce implica evidentierea veniturilor-cheltuielior necesare realizarii actvitatii) ,situatie in care mai este necesar un "Registru de Incasari si Plati" si "Registru de Control"ambele numerotate, snuruite (sigilate) si verificate de "finante".Si aici va trebui completat un formular de venit estimat pentru viitoarea perioada si tot asa cu plata inainte si regularizare mai apoi.
Eu, de trei ani sint salariat la o firma si pentru faptul ca povara fiscala a crescut,am pus lacat la PFA pe urmatorii trei ani,iar daca aceasta ultima reduta (PFA) va cadea si ea sub tavalugul "ajutorului"dat firmelor de catre guvern, X-( pentru a "supravietui" perioadei de criza pe care-o traim...o voi radia :stunned:
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
Danbv, utilizator
Cateva avantaje .
Scapi de fiscalitatea ridicata! Spune “adio” impozitului forfetar si impozitului minim!

Scapi de contabilitatea complicata! Poti renunta la balanta, situatii financiare anule si raportari semestriale, inclusiv declaratii de impozit pe profit! Nu mai platesti bani grei firmelor de profil! Contabilitatea PFA se tine in partida simpla, care este extrem de usoara si nu necesita cunostinte deosebite de contabilitate!

Toate veniturile obtinute de PFA sunt legale si la vedere! Aceste venituri pot fi luate in calcul in cazul unor credite (credit de nevoi personale, credit imobiliar, credit auto etc.)

In calitate de prestator de servicii, poti incheia contracte cu mai multi beneficiari!

Beneficiezi de asigurare sociala de sanatate si in sistemul public de pensii!

Beneficiezi de concediu medical!

Beneficiezi de concediu de sarcina si lauzie si de indemnizatia de ingrijire copil pana la doi ani!

Platesti impozite si contributii mai mici! Contributia la sanatate 6,5%, impozit pe venit 16%.

Poti deduce cheltuieli, precum abonament telefon, combustibil, o parte din cheltuielile locuintei unde se desfasoara activitatea…
Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Normele de venit se gasesc la Administratia Financi de care apartii la pozitia
104 - Servicii de informatica zona centru 21.600 lei semicentru 21.600 lei periferi 21.550 lei la aceasta suma se aplica 16% impozit = 3.456 lei impozit, deci daca ai venituri din contracte mai mari de 21600 este de preferat sistemul cu norma de venit (iei in calcul ca in sistem real din venituri scazi cheltuielile si la ce ramane aplici impozit 16%)
Un amanunt esential este ca raspunzi cu bunurile personale pentru daune din contractele derulate ca PFA, un SRL raspunde doar cu bunurile firmei.
Va multumesc tuturor pentru raspuns, situatia este mai clara acum. Insa, nu exista o alta posibilitate de a colabora cu amblele firme? eu m-am in felul urmator:
raman angajat pe una din firme iar cu cealalta sa fac un contract de colaborare sau ceva de genul acesta, eventual angajat cu jumatate de norma. Ideea este sa lucrez legal pentru ambele firme si sa imi pot lua banii de la ei.

Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Ce impozite plateste un pfa si ce taxe plateste o s.c.(o firma) Constantin Alexandru Radu Constantin Alexandru Radu [b]La PFA[/b] [b]Avantajele PFA[/b] sunt multiple: mai putine controale, contabilitate mai simpla, un numar mai mic de taxe si impozite, dar si mai putine ... (vezi toată discuția)
Angajat si pfi drov drov Buna ziua, Datele problemei sunt urmatoarele:- sunt angajat la o firma - vreau sa-mi deschid pfi sau ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale richy richy Buna ziua, Am cautat pe forum dar nu am gasit un raspuns clar. Vreau sa imi infiintez un PFA pe sistem real. Mentionez ca sunt angajat cu norma de 4 ore ... (vezi toată discuția)