avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1287 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa de succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa de succesiune

Buna ziua!
Strabunicul meu a decedat pe 20 octombrie 2009. Singurul descendent este bunicul meu. Strabunica nu mai traieste (deci nu exista sot supravietuitor pentru strabunic).
O parte din terenurile agricole ale strabunicului sunt date la o societate agricola pentru folosirea acestora (nu stiu daca este vorba de un contract de arenda sau ceva similar...ceva numit "asociatie"). Saptamana trecuta bunicul meu s-a dus sa ridice niste "bonificatii" de pe urma acestor terenuri si a fost refuzat pe motiv ca nu este titular.
Intrebare :
1. Nu se poate oare prezenta doar cu certificatul de deces al strabunicului si cu cartea sa de identitate(a bunicului ) pentru ridicarea acelor bunuri? Nu are sezina bunicul meu?
2. Trebuie facute neaparat acele acte la notariat pentru a trece bunurile pe numele bunicului? (transmisiunea succesiunii presupun) Este unicul mostenitor, deci nu se poate vorbi de un partaj cu alte persoane...
3.Trebuie facuta succesiune si dupa strabunica, nu? (mama sa) Se pot face ambele in acelasi act?
4. Am inteles ca ar exista un act normativ in care se reglementeaza gratuitatea taxei succesorale ( taxa de timbru...sau una dintre cheltuielile transmiterii succesiunii) daca actele notariale sunt incheiate intr-un termen de cel mult 6 luni de la deschiderea succesiunii (decesul persoanei). Este adevarat? In ce act normativ se gaseste aceasta dispozitie? In final...ce e de facut? (imi cer scuze daca exista inadventente de limbaj juridic).
Ultima modificare: Joi, 18 Martie 2010
ElenaMihaela, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ana-Maria Dutescu , Avocat 23:17, 18 Martie 2010
Bunicul poate sa ia banii pe cereale doar cu certificatul de mostenitor. De fapt in urma intabularii si declararii la primarie a noului proprietar.
Daca se dezbate succesiunea in termen de 2 ani nu se plateste impozit.
Altfel, nu exista nici o lege despre care ati pomenit. Taxele notariale se platesc, pt ca notarul nu munceste gratuit.
Termenul de 6 luni este de optiune succesorala, in acest termen mostenitorii trebuie sa renunte sau sa accepte succesiunea, nu neaparat sa o si dezbata.
Trebuie facute neaparat daca doriti sa beneficieze de toate bunurile, ceea ce inteleg ca se doreste.
Da, trebuie facuta si dupa strabunica, se fac in acelasi timp.
Mergeti la un notar din circumscriptia domiciliului strabunicilor.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Unic mostenitor ElenaMihaela ElenaMihaela Buna ziua! Strabunicul meu a decedat pe 20 octombrie 2009. Singurul descendent este bunicul meu. Strabunica nu mai traieste (deci nu exista sot ... (vezi toată discuția)
Mostenire tgf tgf Strabunica dinspre tata a decedat iar o matusa, sora tatalui are toate actele, cum pot deveni si eu mostenitor al unei supraf de teren agricol? precizez ca ... (vezi toată discuția)
Negatie succesiune mirela1972 mirela1972 Buna,am și eu o rugăminte puteți să-mi explicați ce trebuie făcut dacă cei de la ANRP ne-au solicitat certificat de moștenitor/negație privind ... (vezi toată discuția)