avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divortul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divortul

locuiesc actualmente in italia.sunt casatorit de 4 ani si jumatate dar in urma cu aproximativ o luna sotia ma parasit .in aceasta perioada sa intors de 2 ori si de ficare data a doua zi a plecat din nou spunandu mi ca nu mai simte nimic pt mine . eu as dori sa incep divortul. pot spune ca a parasit domiciliul.cum fac acest lucru eu locuind in italia? cum pot incepe actiunea de divort?
Cel mai recent răspuns: LORELA UNGURIANU , Avocat 16:18, 19 Martie 2010
Daca sunteti casatoriti in Romania sau casatoria a fost inregistrata in Romania,puteti introduce actiune de divort in tara,conform legislatiei romanesti.
Daca,casatoria a fost inregistrata in Itailia,trebuie sa introduceti actiunea,conform dreptului italian,la instanta italiana competenta.
Art. 607 C.pr.civ. prevede: Cererea de divorţ este de competenţa judecătoriei în circumscripţia căreia se află cel din urmă domiciliu comun al soţilor. Dacă soţii nu au avut domiciliu comun sau dacă niciunul din soţi nu mai locuieşte în circumscripţia judecătoriei în care se află cel din urmă domiciliu comun, judecătoria competentă este aceea în circumscripţia căreia îşi are domiciliul pârâtul, iar când pârâtul nu are domiciliu în ţară, este competentă judecătoria în circumscripţia căruia îşi are domiciliul reclamantul.
Daca actul de casatorie s-a incheiat in Italia, va trebui transcris in Romania pentru a putea divorta aici.
Daca nu sunt incidente niciunul din cazurile prevazute mai sus, instanta competenta este cea din Italia.
Va recomand ca, mai intai sa luati legatura cu un avocat si, in functie de circumstantele cauzei, va va da cea mai buna solutie pentru a introduce sau nu actiunea in Romania. ;)
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
Corina Capotã, Avocat
faceti cerere la instanta. trabuie sa mandatati un avocat care sa va reprezinte, deoarece nu cred ca puteti fi prezent la fiecare termen
Faceti la un notariat/ consulat in tara unde va aflati o procura unui avocat din Romania care sa depuna actiunea si sa va reprezinte in procesul de divort.Mai intai alegeti avocatul, care trebuie sa va comunice datele lui/ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfacerea casatoriei incheiata in italia page page Buna,in ce conditii poate fi desfacuta în Romania o casatorie incheiata in Italia intre doi romani ,fara minori si cu capat de cerere de partaj? (vezi toată discuția)
Divort gabriela suardi gabriela suardi M-am casatorit in Bucuresti cu un cetatean italian. Casatoria a fost inregistrata in Italia. Acum dupa 5 ani in care am locuit mereu in Italia , din pacate ... (vezi toată discuția)
instanta de divort danielalexxa danielalexxa Buna ziua, sora mea s-a intors dintr-o tara musulmana pentru a divorta la locul ei de domiciliu. Casatoria este in Romania, insa a trait si acolo o perioada, ... (vezi toată discuția)