avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reclamatie notar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reclamatie notar

Buna ziua,

Am incheiat un contract de vanzare cumparare a unui apartament, am fost la notar am semnat toate actele, problema a aparut in momentul in care am descoperit ca are datorii la intretinere si la electrica.
Cand a fost semnat contractul nu a fost ceruta nici o hartie de la asociatie sau d ela electrica prin care sa arate c anu are datorii.
Am mers la notar sa il intreb de ce nu a cerut aceste acte, si acesta a zis ca nu trebuia sa le ceara el.
Ce pot sa fac acuma cu aceste datorii???
Asociatia ma someaza sa le platesc, electrica imi spune ca vine sa imi taie curentul daca nu le platesc, iar notarul zice ca nu il intereseaza c anu e treba lui, de proprietar nici nu mai reusesc sa dau.
Pot sa fac o reclamatie notarului?Unde pot sa o fac si ce trebuie sa fac in acest sens?
Notarul este obligat, prin lege, sa ceara adevarinta de la asociatie si de la electrica???

Multumesc
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 15:08, 24 Martie 2010
Notarul era obligat sa solicite adeverinta de la Asociatia de proprietari privind datoriile catre aceasta ,trebuyie sa faceti o reclamatei la Camera Notarilor.Pentru perioada anterioara nu sunteti obligat la plata datoriilor catre asociatie ,veti plati doar pentru viitor ,din luna in care ati incheiat actul.La fel si in ce priveste plata curentului electric .Veti incheia un nou contract in baza actului de vanzare-cumparare si veti plati in numele dvs. pentru viitor si ceea ce ati consumat de la data cumpararii.
[editat de admin: daca mai dati date de identificare in site, va banez]
Ultima modificare: Vineri, 19 Martie 2010
Alin Popescu, administrator
Notarul nu este in culpa
Va revenea obligatia ca la momentul obtinerii dovezii din partea asociatiei de proprietari ,sa realizati ca lista de intretinere vizeaza cote intretinere aferent 2-3 luni in urma ,respectivele sume apartinand de drept vanzatorului.
Situatia platilor utilitatilor reprezinta obligatia exclusiva a partilor semnatare intr-un contract de vnzare cumparare ,existand cazuri in care partile convin tranzactionarea la un pret mai mic ,ca urmare a restantelor in sarcina vanzatorului,pe care cumparatorul intelege sa le preia
a fost semnat un precontract de vanzare cumparare, moment in care datoriile erau achitate la zi, fapt dovedid printr-o adeverinta de la asociatia de proprietari, contractul a fost semnat 3 luni mai tarziu, moment in care nu a fost cerut nici o adeverinta de la asociatia de proprietari de catre notar
ender009 a scris:

a fost semnat un precontract de vanzare cumparare, moment in care datoriile erau achitate la zi, fapt dovedid printr-o adeverinta de la asociatia de proprietari, contractul a fost semnat 3 luni mai tarziu, moment in care nu a fost cerut nici o adeverinta de la asociatia de proprietari de catre notar


Dvs denuntati restantele acumulate la energie electrica ,fata de care nu a-ti facut precizari la momentul incheierii contractului,iar restantele aferent asociatia de proprietari reprezinta sumele neachitate ca urmare a faptului ca lunar ,se achita contravaloare cote intretinere aferent 2-3 luni in urma.
@ender009
Notarul este vinovat pentru situatia in care va aflati.
In momentul depunerii actelor in vederea vanzarii-cumpararii trebuia sa ceara vanzatorului sa aduca adeverinta de la asociatie cu privire la plata tuturor sumelor datorate si cu aceasta ocazie poate erati si Dv. instiintat ce sume mai raman de plata pana la data semnarii contractului si ar fi trebuit sa vi se lase o suma in garantie pentru aceste sume datorate, dar inca nefacturate.
Iata ce spune legea 230/2007 de infiintare organizare si functionare a asociatiilor de proprietari
Art. 20. - (1) Proprietarii care isi instraineaza apartamentele sau spatiile cu alta destinatie decat aceea de locuinta sunt obligati ca la intocmirea formelor de instrainare sa faca dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari.
(2) Notarii publici nu vor autentifica actele de instrainare fara o adeverinta din partea sociatiei de proprietari, care sa reprezinte dovada achitarii la zi a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, eliberata in original sub semnatura presedintelui si a administratorului asociatiei de proprietari, cu precizarea numelui si prenumelui acestora, si cu stampila asociatiei de proprietari. Actele de instrainare incheiate cu nerespectarea acestei obligatii sunt nule de drept.
(3) In cazul existentei unor datorii catre asociatia de proprietari, instrainarea proprietatii se poate face numai daca se introduce in contract o clauza privitoare la preluarea datoriilor de catre cumparator.

Asociatia de proprietari n-avea de unde sa stie ca s-a facut o vanzare-cumparare a apartamentului pentru ca nu a fost pusa in situatia sa dea o adeverinta si, pe de alta parte asociatia nu are atributiuni in a regla conturile intre vanzator si cumparator.

Pe de alta parte si Dv. aveti o parte de vina intrucat nu v-ati dus la noua locuinta, sa luati legatura cu administratorul si sa va interesati de situatia financiara a apartamentului. Daca apartamentul avea o restanta de 10.000 lei ce faceati? Trebuia sa o achitati. Daca in contract nu se prevedea nicio clauza de preluare a datoriilor se intelege ca preluati apartamentul asa cum vi se vinde - cu datorii sau daca nu acceptati acest lucru sunteti in situatia de a avea in mana un contract nul, asa cum se scrie in articolul mai sus citat..

Si va spun sigur ca la Electrica nu va alerga nimeni dupa vechiul proprietar, va va taia curentul, daca nu platiti restanta si suma la zi. Un nou contract cu Dv. Electrica nu face decat daca achitati sumele la zi.

Asteptati-va si alte surprize daca blocul este contorizat la apa si caldura. E posibil, sa speram ca sunt profet mincinos, ca indecsii de la apa si de la repartitoare sa fie depasiti de ceea ce e in evidenta administratorului, adica mai scurt spus sa aveti si ceva apa si caldura de platit in contul consumului vechiului proprietar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Restantele la asociatie ale fostului proprietar bumbu bumbu Buna ziua , am si eu o intrebare la dvs, daca ma puteti ajuta . In luna decembrie 2012 am achizitionat un apartament , in momentul semnarii contractului de ... (vezi toată discuția)
Apartament vandut cu datorii la intretinere cris_nedelcovici cris_nedelcovici Avem urmatoarea situatie: In luna februarie se cere adeverinta - nu erau restante la acea data. In 15 aprilie, in contractul de vanzare-cumparare se ... (vezi toată discuția)
Recuperare restante intretinere de la fost proprietar mariacoman mariacoman doresc un sfat. am cumparat o garsoniera. de la data precontractului pana la data semnarii contractului definitiv au trecut 2 luni din motive juridice. la ... (vezi toată discuția)