avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare pe puncte
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare pe puncte

Va rog mult sa ma ajutati.Am pe cineva angajat care ar vrea sa iasa la pensie pe puncte.Are vreo 27-28 de ani vechime,iar ca varsta are 50 de ani.Nu stiu cum se face.Daca stiti cum se face sau pe ce sa intru sa citesc despre pensionare pe puncte.E vreo lege noua?Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:27, 22 Ianuarie 2007
cinstit?
nu am auzit de pensionare pe puncte?
o exista asa ceva?
la varsta asta nu poate sa iasa la pensie nici daca ar fi avut grupa 1 de munca.
poate doar daca ar fi lucrat cu radioactive:-/
nu cred ca poate iesi nici anticipat:(
Pensia anticipata se acorda, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani.
Exemplu: o femeie care s-a nascut in decembrie 1950, poate beneficia de pensie anticipata din iulie 2004( 2009 - 5 ani), la implinirea varstei de 53 de ani si 7 luni, daca are un stagiu realizat de 37 ani si 2 luni (27 ani 2 luni +10 ani)
Pensia anticipata partiala se acorda, cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, asiguratilor care au realizat sau au depasit stagiul complet de cotizare cu cel mult 10 ani .
Exemplu: un barbat nascut in ianuarie 1946, poate beneficia de pensie anticipata partiala din septembrie 2004(2009 - 5 ani), daca are realizat un stagiu de cel putin 32 de ani si 4 luni.
La împlinirea vârstelor standard de pensionare prevazute de lege, pensia anticipata devine pensie pentru limita de vârsta si se recalculeaza prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate în perioada de anticipare.
Cuantumul pensiei anticipate partiale se stabileste din cuantumul pensiei pentru limita de vârsta, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare si cu numarul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La 58 de ani se poate iesi la pensie anticipat sforza sforza Tatal meu are 58 de ani si nu stie daca poate sa iasa la pensie anticipat si daca da ce acte ai trebuiesc. Are 37 de ani lucrati. (vezi toată discuția)
Pensie anticipata camellia_camy camellia_camy Ce conditii ar trebui indeplinite pentru pensionarea anticipata ?Va multumesc ,astept raspuns ! Mantionez ca am 43 de ani si 27 de ani de munca. (vezi toată discuția)
Varsta pensionare laumotor laumotor Am 52 ani, o vechime in munca de 33 ani din care 14 la grupa 1 de munca. Intrebare: pot beneficia de pensionare anticipata? din punctul meu de vedere, 33+7=40 ... (vezi toată discuția)