avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 958 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzucapiune?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzucapiune?

buna ziua.daca instalatia de apa si canalizare trece prin subsolul vecin,aceasta instalatie fiind facuta acum 40 de ani,dar atunci aveam titlu pentru subsol pe care l-am pierdut in anul 2000 in urma unei hotarari judecatoresti,contractul cu apa- nova fiind facut in anul 1999,pot invoca uzucapiunea?poate sa ma oblige vecinul sa-mi scot instalatia din subsolul pe care acum el are titlu?
Cel mai recent răspuns: Adalbert Gabriel Gazdovici , Avocat 16:37, 20 Martie 2010
In opinia mea nu puteti, deoareece pana in anul 2000 spuneti ca aveati titlu..adica subsolul se afla in proprietatea dvs? Nu sunt indeplinite conditiile pentru dobandirea unei servituti prin uzucapiune , pentru a fi asa , ar fi necesar sa mai trea ca vreo 20 de ani de acum inainte, fara ca detinatorul subsolului sa faca vreun act prin care sa demonstreze ca nu mai doreste ca tevile dvs. sa traverseze subsolul sau.
Hmmmm, reveniti cu detalii cu privire la titlul pe care l-ati pierdut pentru ca problema e interesanta. Parerea mea este ca se poate invoca uzucapiunea daca titlul a fost desfiintat ex-tunc (adica retroactiv) pentru ca acest titlul nu arata decat ca erati de buna credinta, or, art. 1890 Cod civ. nu spune decat ca nu esti obligat sa produci un alt titlu si nici sa fii de buna credinta, nu ca nu poti sa fii de buna credinta.
Mai multe amanunte despre hotararea judecatoreasca din 2000. Cine cu cine s-a judecat, pentru ce ? Ce a dispus instanta ?
M-ati facut curios:yes:
4 mp din subsol vecin au apartinut proprietatii pe care eu am cumparat-o in anul 2003,(in primul act de v/c din anul 1940,prima data cand a fost vandut imobilul ,in acest act de v/c , se specifica dreptul de folosinta perpetua pentru instalatiile sanitare,precum si o servitute de terecere ,locuinta fiind la loc infundat) ulterior proprietatea s-a transmis ,fara a se mai specifica servitutile.in anul 1999,vecinul ,cere in instanta intreaga suprafata din subsol,motivand ca subsolul este sub proprietatea lui,proprietarul de la care am cumparat a fost in imposibilitatea de a se prezenta la proces(boala),in acest fel el pierde partea din subsol.cand am cumparat proprietatea subsolul nu-i mai apartinea fostului proprietar.acum ,acest vecin ,m-a dat in judecata sa ma oblige sa scot instalatia din subsolul care nu mai apartine proprietatii mele de 10 ani.
Ultima modificare: Sâmbătă, 20 Martie 2010
buni2007, utilizator
buni2007 a scris:

4 mp din subsol vecin au apartinut proprietatii pe care eu am cumparat-o in anul 2003,(in primul act de v/c din anul 1940,prima data cand a fost vandut imobilul ,in acest act de v/c , se specifica dreptul de folosinta perpetua pentru instalatiile sanitare,precum si o servitute de terecere ,locuinta fiind la loc infundat) ulterior proprietatea s-a transmis ,fara a se mai specifica servitutile.in anul 1999,vecinul ,cere in instanta intreaga suprafata din subsol,motivand ca subsolul este sub proprietatea lui,proprietarul de la care am cumparat a fost in imposibilitatea de a se prezenta la proces(boala),in acest fel el pierde partea din subsol.cand am cumparat proprietatea subsolul nu-i mai apartinea fostului proprietar.acum m-a dat in judecata sa ma oblige sa scot instalatia din subsolul care nu mai apartine proprietatii mele de 10 ani.

Am inteles acum. Chestiunea e mai delicata insa din cele ce stiu pana in clipa de fata cred ca se poate opune uzucapiunea in ceea ce priveste servitutea daca instalatia este usor de observat, adica daca nu este ascunsa astfel incat sa nu poata fi observata. Consultati un coleg la care sa mergeti cu toate actele pe care le aveti, inclusiv vechea hotarare.
instalatia toata este la vedere,la un anumit punct se uneste cu instalatia lui,in subsol,de unde merge spre canalizare.instalatia a fost facuta de fostul proprietar de la care am cumparat eu locuinta,contractul de apa este tot pe numele fostului proprietar al locuintei mele.

Alte discuții în legătură

Uzucapiciune aaannn aaannn Dupa cati ani se poate dobandi drepul de uzucapiciune_Am un litigiu in care reclamantul cere prin uzucapiciune dreptul de servitute de izvor,izvor aflat pe ... (vezi toată discuția)
Revendicare sau ce as putea sa fac? vera58 vera58 am cumparat un imobil in urma cu 10 ani care detinea si o jumatate de subsol aflat sub proprietatea vecina.subsolul figureaza in actele de proprietate de la ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea pe cale de exceptie guest1001 guest1001 Am introdus o actiune in revendicare, si paratul locuieste de peste 30 de ani pe terenul meu. Exista posibilitatea sa invoce in aparare uzucapiunea pe cale de ... (vezi toată discuția)