avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... contract de cesiune drepturi de autor
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

contract de cesiune drepturi de autor

Mi-am gasit un loc de munca si , in locul contractului de munca pe perioada (ne)determinata, mi s-a cerut semnarea unui contract de cesiune a drepturilor de autor. As dori sa stiu ce implicatii are semnarea unui astfel de contract. In lege se mentioneaza ca acest contract nu poate fi reziliat mai devreme de doi ani- se refera la faptul ca nu pot schimba locul de munca in doi ani sau la ceea ce fac eu? Mentionea ca nu sunt autor , muzician, compozitor , producator muzical etc. Ce se intampla daca eu semnez si, din motive diverse, sunt nevoit sa parasesc acest loc de munca inaintea termenului de 2 ani?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Talk Partners , Consilier juridic 14:18, 24 Martie 2010
Pai daca nu esti autor inseamna ca in fapt nu cedezi niciun drept la nicio opera.
Nu creezi nicio opera.
Ce te intereseaza ce scrie in contract de vreme ce este fictiv?
De intimplat nu se intimpla nimic.
Tu nu creezi nimic iar ei nu te platesc nimic.

Sau ti-e teama ca te vor transforma obligatoriu in compozitor peste noapte si va trebui sa scrii fugi, cantate si motete pentru ei?
In cel mai rau caz, oricum poti compune niste porcarii de opere.
Contractul nu scrie ca trebuie sa compui doar hituri. Le furnizezi porcarii.
Porcarii pot compune si eu, care nu stiu nici notele muzicale.

Contractul va avea aceeasi valoare de la semnarea lui si pina la incetare.
Adica va fi lovit de nulitate pentru lipsa obiectului.

Este totusi un lucru intelectual in toata chestia asta.

Se cheama fals intelectual si, daca este descoperit, se poate pedepsi.

Alberto Kurtyan
Ultima modificare: Duminică, 21 Martie 2010
Albert Kurtyan, Consilier juridic
Este vb despre o firma care ofera : * consultanţă strategică de PR * organizare de evenimente * servicii de media relations * marketing web management; DACA SEMNEZ UN ASTFEL DE CONTRACT POT EU PLECA DELA EI INAINTEA TEREMENULUI DE 2 ani?
Poti pleca oricind, prin demisie, in conditiile codului muncii.
Firmele de acest gen folosesc celalalt contract, de cedare drepturi de autor doar ca pe o "facilitate fiscala".

Cele 2 contracte sunt legate unul de altul. Poti pleca cind vrei.

Alberto Kurtyan
Buna ziua,

Daca singurul act care certifica colaborarea dv cu ei este un contract de drepturi de autor, atunci nu sunteti angajat la ei conform Codului Muncii, prin CIM, deci prevederile acestuia nu se aplica. Prin contractul de cesiune drepturi de autor nu va poate nimeni obliga sa stati la ei 2 ani, cum de altfel nici prin CIM nu se poate impune asa ceva. Va sfatuiesc sa cititi legea 8/1996 cu privire la drepturile de autor si drepturile conexe. Nu este foarte lunga, si nici foarte grea si avand in vedere ca e in joc viitorul dv, cred ca merita efortul. Succes!
Cititi art. 39 si urm. din Legea 8/1996.
Nicaieri in aceste prevederi nu este prevazuta durata de 2 ani. In schimb durata contractului este obligatoriu de prevazut in contract.
Banuiesc ca asa cum negociati cuantumul remuneratiei, asa se pot negocia si celelalte clauze.
Indiferent de situatie, acest mod de incheiere de contracte de drepturi de autor sau conventii civile se fac pentru a nu plati foarte multe dari la stat. In acest caz se opreste doar impozitul de 16%.

Alte discuții în legătură

Contract de cesiune drepturi de autor macinic macinic Mi-am gasit un loc de munca si , in locul contractului de munca pe perioada (ne)determinata, mi s-a cerut semnarea unui contract de cesiune a drepturilor de ... (vezi toată discuția)
Drepturi de autor artem artem As dori sa aflu daca un contract de cedare a drepturilor EXCLUSIVE de autor, incheiat intre angajator si angajat poate avea ca obiect si articolele/operele ... (vezi toată discuția)
Cesiune drepturi autor sau contract prestari servicii? buna ziua, ... missBhaven23 missBhaven23 Cesiune drepturi autor sau contract prestari servicii? Buna ziua, doresc sa public o carte de poezie care sa contina si cateva ilustratii realizate de catre ... (vezi toată discuția)