vreau sa stiu ce obligatii am daca cumpar un produs si firma care emite factura este o firma fantoma cumparatorul nu poate sa verifice firma emite o factura aparent legal si daca am inspectie de la fisc si controleaza firma emitenta si nu exista ce traba am eu#-oX-(
Prevederi speciale pentru aplicarea Codului fiscal
(1) La stabilirea sumei unui impozit sau a unei taxe în înţelesul prezentului cod, autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie care nu are un scop economic sau pot reîncadra forma unui tranzacţii pentru a reflecta conţinutul economic al tranzacţiei.
(1^1) Autorităţile fiscale pot să nu ia în considerare o tranzacţie efectuată de un contribuabil declarat inactiv prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
(1^2) De asemenea, nu sunt luate în considerare de autorităţile fiscale tranzacţiile efectuate cu un contribuabil declarat inactiv prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Procedura de declarare a contribuabililor inactivi va fi stabilită prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Ordinul şi lista contribuabililor declaraţi inactivi se comunică contribuabililor cărora le sunt destinate şi persoanelor interesate, prin afişarea pe pagina de internet a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Se intampla sa se faca anumite achizitii , la verificare se constata ca firma este fantoma , deoarece si-a cesionat firma.
Este o diferenta intre o firma inactiva , la care se aplica prevedereile speciale si o firma care exista si nu se mai gaseste asociatul/administratorul sau poate chiar firma....
Daca ati cumparat / achizitionat un bun sau un serviciu de la o societate care nu exista este evident ca nu puteti sa dati informatii despre ceva ce nu exista. Pe acest lucru s-a bazat si legiuitorul cand a facut precizarile respective. Nu aveti drept de deducere (inregistrare in contabilitate) pentru acte emise de o societate care nu exista.
Demonstratia este frumoasa, dar din pacate cam departe de realitate. Firma "care nu exista" poate avea o existenta reala , dar cu identitate fictiva. Descoperirea identitatilor false (deoarece se incadreaza in sfera penalului) este o atributie a procuraturii si a politiei. Dat fiind ca institutiile respective nu au gasit metode eficiente de descoperire a falsurilor de identitate in materie economica, au "pasat" responsabilitatea agentilor economici. Dar nu numai pentru descoperirea firmelor fantoma, ci insasi raspunderea pentru existenta acestora
(singura forma de existenta "perceptibila" este chiar prezenta unor acte false emise de o entitate falsa).
Este o rasturnare a prezumtiei de nevinovatie, facuta de lege impotriva societatilor de buna credinta. Ca sa va dezvinovatiti de acuza ca ati introdus in contabilitate cu buna stiinta acte fictive ar trebui sa puteti sa demonstrati ca nu aveati cunostiinta ca acele acte sunt fictive. Ceea ce este destul de greu.
Cel mai bine este sa va protejati si sa nu apelati la asemenea metode.