avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Salariul minim
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Salariul minim

Se aude ca de la 01.01.2007 salariul minim pe economie va fi de 440 lei pt cei cu studii medii si de 880 lei pt cei cu studii superioare , e adevarat ! imi poate spune cineva , va rog !
Cel mai recent răspuns: Stefania Paraschiva , Contabil 22:00, 11 Februarie 2007
Intrebari...
1. Conform CCMUN, se schimba minimul pe tara la 440RON, si cresc coeficiientii... "studii superioare minim 880RON".
Acest act a fost inregistrat la MMSF cu nr.2895/29.12.2006, si are aplicabilitate de la data inregistrarii lui (nu prin publicarea in M.O., nr.5 partea V din 29.01.2007). Conform acestora, neaplicarea duce la sanctiuni cuprinse in amenzi de la 2000 - 5000RON. In urma controalelor pe care cei de la ITM le vor efectua si sigur vor constata nereguli, angajatorul nu are arme de aparare, ci dimpotriva va fi taxat de 3 ori (comision ITM mai mare, impozit mai mare, si amenda). Nu suna ciudat???
Prin acordurile semnate si inregistrate (cu efect imediat de la data inregistrarii), "specialistii" de la ITM care nu ii intereseaza decat "sa nu existe salariu mai mic de 440RON" , cum se poate apara angajatorul ca doar nu este NOSTRADAMUS sa prevada tot ceea ce se inregistreaza la MMSF (de natura acestuia cu aplicare de la data inregistrarii), document despre care are cunostinta din momentul publicarii in MO, si aparitie (29.01.2006)????
2. Poate fi aplicat retroactiv pentru luna Ianuarie 2007??? (in conditiile in care MO a fost publicat in 29.01.2007, iar salariiile se platesc la data de 01 al lunii????
3. Poate fi acuzat promotorul acestei legi de incompetenta??, sau si mai rau... "furt calificat" din moment ce angajatorul are cunostinta de cele de mai sus la data publicarii in MO, iar ITM aplica sanctiuni??? (doar in cazul in care nu se poate aplica retroactiv)
Hai sa nu exageram:"> la data publicarii in Monitorul oficial, nu erau incheiate conturile pe Ianuarie:">
Iar daca ai aflat mai tarziu, nu te sanctioneaza nimeni daca dai drepturile pe ianuarie odata cu cele pe februarie;)
au fost intelegatori inspectorii de la iTM
e o nebunie totala
Logic nu poate nimeni sa te sanctioneze, chiar daca drepturile angajatului i le acorzi luna urmatoare :P , doar daca il privezi de acele drepturi de care beneficiaza sau sunt dobandite:D , sunt revoltat pe nesimtirea cu care statul roman trateaza niste acte de importanta economica ridicata (CCMUN = un contract macrosocial, adica pentru marea majoritate), cere aplicarea unor reglementari sau hotarari, dar uita un singur lucru... angajatorul roman are ca sursa de informare despre acestea, doar Monit. Oficial, nu este ghicitor in stele sa stie daca acel act a fost semnat sau nu, are aplicabilitate la data semnarii sau nu.
Trist este faptul ca acelasi stat roman comite aceeasi greseala la nici un an diferenta... anul trecut s-a procedat la fel, act aparut "in mai cu aplicare din aprilie". Nu cumva aceste "greseli" sau "legislatii" sunt voit facute in acest mod????
Statul nu are decat de castigat daca prinde mediul privat pe picior gresit prin amenzi .... (desi sincer, sunt exasperat de cate taxe si impozite are un roman)... imi suna mai degraba a mama libera la colectare de fonduri extrabugetare (din care se acorda "stimulentele" catre angajati) ale ITM-urilor...
Trebuie eliminate aceste "modificari, inregistrari, etc." , sa fie hotarat: pana nu este publicat actul, hotararea, legea, etc. in MO, efectele sa fie nule, si sa fie aplicabile de la data publicarii, nu apare in mai dar cu aplicare din ianuarie....
:)) criss ai dreptate
dar cine sa le explice...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salriu minim de 440 ron???? paladan paladan astazi la ITM mi s-a comunicat ca salariul minim pe economie este de 440 ron incepand cu 1.01.2007. Acum cateva zile m-au pus sa fac act aditional de marire ... (vezi toată discuția)
Ccm 2007-2010 morphen morphen CCM 2007-2010 TITLUL II - Contractul individual de muncă CAPITOLUL 1 - Încheierea contractului individual de muncă Art. 11. [clauze prohibite] Clauzele ... (vezi toată discuția)
Urgent !!!! 880 obligatoriu ?! raluca26 raluca26 #-o Va rog sa-mi spuneti daca sunt un SRL sunt obligata sa maresc salariile angajatilor cu studii superioare la 880? Nu e vorba doar de contractul colectiv ... (vezi toată discuția)