avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cum pot beneficia de somaj?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cum pot beneficia de somaj?

Am fost angajata pe o perioada de 2 ani si ceva la o societate; iar de o luna de zile magazinul s-a inchis si contractul meu de munca a incetat potrivit art. 65 alin. 1 din Codul muncii. Intre timp am gasit altceva de munca, sunt angajat aici de doua saptamani, deja cartea de munca a intrat in posesia lor si deocamdata am incheiat contractul de munca pe o perioada ddeterminata de 3 luni. Nu suny multumit de conditiile de lucru si as dori sa plec. Vreau sa stiu daca mai pot beneficia de somaj, avand decizia de incetare a contractului de munca de la primul loc de munca (care ne-au dat in somaj). Cred ca la locul actual de munca inca nu mi s-au facut actele necesare de angajare. va multumesc si astept un raspuns cu nerabdare.

s-au facut restructurari
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:27, 22 Martie 2010
1. Puteti beneficia de indemnizatie de somajdupa concedierea la primul loc de munca daca depuneti actele la Agentia de Somaj in termen de 12 luni de la data concedierii.
2. Daca insa vi s-a incheiat un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata la acest ultim angajator, trebuie sa stati pana expira CIM si apoi veti putea intra in somaj de la ultimul loc de munca.
Am fost angajata pe o perioada de 2 ani si ceva la o societate; iar de o luna de zile magazinul s-a inchis si contractul meu de munca a incetat potrivit art. 65 alin. 1 din Codul muncii. Intre timp am gasit altceva de munca, sunt angajat aici de doua saptamani, deja cartea de munca a intrat in posesia lor si deocamdata am incheiat contractul de munca pe o perioada ddeterminata de 3 luni. Nu suny multumit de conditiile de lucru si as dori sa plec. Vreau sa stiu daca mai pot beneficia de somaj, avand decizia de incetare a contractului de munca de la primul loc de munca (care ne-au dat in somaj). Cred ca la locul actual de munca inca nu mi s-au facut actele necesare de angajare. va multumesc si astept un raspuns cu nerabdare.

In cazul in care angajatorul care mi-a incheiat contractul pe o per determinata de 3 luni, vrea ca dupa aceasta per. sa-mi incheie contr. pe per net., dar eu nu mai accept acest lucru, ce se poate intampla in ceea ce priveste dorinta mea de a lua somaj? mai exact, daca acum in acesta per. de 3 luni vreau sa imi dau demisia, nu mai pot primi somaj??
1. Dupa cele 3 luni CIM expira de drept si nu poate fi prelungit sau transformat in CIM pe perioada nedeterminata decat printr-un act aditional la CIM, act semnat de ambele parti.
2. Asa ca daca nu mai vreti prelungirea CIM sau transformarea lui nu semnati siacesta va inceta de drept si apoi puteti intra in somaj.
3. Daca demisionati sau faceti cerer de incetare a CIM cu acordul partilor nu mai beneficiati de indemnizatie de somaj.
daniela munteanu a scris:

s-au facut restructurari

Buna ziua.

Nu mi-am mai gasit subiectul deschis cu ceva timp in urma si revina aici, sper sa nu fie nici o problema. Nu de mult, va supuneam atentiei o intrebare privind dreptul la somaj al asistentului personal din motiv neimputabil, respectiv decesul persoanei asistate. Dupa legislatia in vigoare, am considerat ca da, si raspunsurile dvs mi-au confirmat ca da. Problema: ag de somaj a respins dosarul pe motiv ca nu a fost incheiata cartea de munca si in conditiile art.65(1) Codul Muncii (s-a incheiat cu art.55 lit.a). #-o Este corect? Trebuiau coroborate? Pentru mine concedierea nu are legatura cu situatia. In normele de la legea somajului situatia assitentilor personali apare clar la art.5. Ce se poate face? Va multumesc!
Taisa:
1. Legea 448/2006 spune doar atat:
Art.39 (4) Contractul individual de muncă al asistentului personal încetează de drept în cazul decesului persoanei cu handicap grav.
2. Daca ne uitam in Codul muncii, la "incetarea de drept a CIM" (art.56), nu gasim nimic care sa corespunda cu cazul incetarii CIM al asistentului personal.
3. Asa ca pretentia AJOFM este exagerata. Art.65 din Codul muncii nu face parte din incetarea de drept a CIM ci din incetarea din initiativa angajatorului.
4. Pentru a rezolva situatia, si a face pe plac AJOFM, rugati angajatorul sa modifice in decizia de incetare a CIM si sa spuna: "art.39(4) din Legea 448/2006, coroborat cu art.65 din Codul muncii".

Alte discuții în legătură

Incetare cim -somaj nyyco nyyco Buna seara! Va rog frumos sa imi spuneti daca o dispozitie a primarului de incetare a unui contract de munca al unui asistent personal din cauza decesului ... (vezi toată discuția)
Alegere in revisal temei de incetare pt incetarea cim asistent personal martapopescu martapopescu Buna ziua, Ce temei de incetare trebuie ales in REVISAL pt incetarea de drept a CIM al asistentului personal ca urmare a decesului salariatului ( temei ... (vezi toată discuția)
Incetare contract munca geanina_Prv geanina_Prv In cazul asistentului personal incadrat cu CIM pe perioada nedeterminata, la decesul persoanei cu handicap CIM al acestuia inceteaza de drept conf. art.39 ... (vezi toată discuția)