avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari asociatii locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari asociatii locatari

locuiesc intr-un bloc unde asociatia este de locatari nu de proprietari,intreabarea mea este : au statutul juridic sa aplice penalizari de 0,2 % rau platnicilor ?.Din cate am citit in legea 230/2007 nu am vazut din pacate nici o referire la asociatiile de locatari si modul de aplicare a penalizarilor de catre acestea.Va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 10:47, 23 Martie 2010
Nu ne-ati precizat daca acei locatari sunt proprietari sau chiriasi.
Daca sunt proprietari pot sa va dau urmatorul raspuns:

Intr-adevar, legea 230/2007 nu are prevederi legate de asociatiile de locatari care nu s-au constituit inca in asociatii de proprietari. Dar proprietatea locatarilor exista si asa cum impartirea cheltuielilor, fondurile de rulment si de reparatii exista, asa cum furnizorii fac in continuare contracte cu acest gen de asociatii si, mai mult decat atat, ele sunt tolerate de autoritatile locale, tot asa si penalizarile sunt la fel de legale (cu conditia ca ele sa fie incasate intr-un sistem scris printr-un proces-verbal al vreunei AG sau in vechiul statut al asociatiei de la constituirea acesteia).
Daca va puneti intrebarea, legitima de altfel, asupra sistemului de penalizare al asociatiei, in aceeasi masura trebuie sa va puneti intrebari si asupra legalitatii constituirii fondului de rulment, al fondului de reparatii, asupra contractelor intre furnizori si asociatia de locatari si asupra functionarii de zi cu zi a asociatiei, asupra faptului ca un administrator strange banii si achita facturile furnizorilor, ca blocul functioneaza, bine-rau, dar functioneaza.
Sistemul de penalizare face parte din intreg pachetul de reguli ale functionarii unei asociatii si daca va puneti intrebarea asupra legitimitatii unui aspect, trebuie s-o faceti pentru intreg pachetul de reguli de functionare.
In plus de asta, din aceste penalizari se platesc penalizarile facturate de furnizori pentru sume restante ale asociatiei, iar diferenta care ramane intra in fondul de penalizari atasat fondului de reparatii.
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
elga50, moderator
chiar si asociatiile de locatari se intrunesc in asunari generale unde pot stabili cuantumul penalitatilor. va sugerez sa cereti presedintelui (eventual printr-o contestatie la calculul intretinerii) sa va dea o explicatie in aceasta privinta ... ce a stat la baza acestei impuneri de penalitati: penalitati impuse de furnizori (trebuie sa apara pe factura, si inseamna ca sint mai multi restantieri sau nu aveti fond de rulment suficient), o decizie a adunarii generale (sa va arate procesul verbal al adunarii generale a adunarii generale, o decizie a comitetului executiv fiind ilegala in aceasta privinta), sau poate o alta explicatie (plauzibila sau nu)
carol_lorac a scris:

..... o decizie a adunarii generale (sa va arate procesul verbal al adunarii generale a adunarii generale, o decizie a comitetului executiv fiind ilegala in aceasta privinta), sau poate o alta explicatie (plauzibila sau nu)

Legea 230/2007
Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de presedintele asociatiei de proprietari, are urmatoarele atributii:
............................
j) stabileste sistemul propriu de penalizari ale asociatiei de proprietari pentru restantele afisate pe lista de plata ce privesc cheltuielile asociatiei de proprietari, conform prevederilor legale;


Deci nu este chiar atat de ilegal........
- subscriu la cele aratate de @elga, chiar am si scris ceva pe aceasta tema, dar intre timp a aparut postarea doamnei... ;

@david.mob - dvs. mai participati din cand in cand la lucrarile AG? Pentru ca altfel, maine o sa aflati nu stiu ce hot. a AG, ne veti intreba pe noi daca este legal sau ilegal, dl. Carol o sa va sfatuiasca sa faceti contestatie, eventual presedintele sa va arate procesul-verbal al AG... apoi... s.a.m.d. ;
-daca a fost la AG v-a stii ce sa hotarat, ca doar a votat...daca nu a fost la AG, asociatia trebuie sa afiseze ce s-a hotarat, ca si cei care nu au fost din diferite motive sa stie si ei ce si cum merge treaba in asociatia lor; Chiar si hotararile comitetului executiv trebuie afisate.
-despre penalizarile aplicate de catre asociatie, gasiti pe topicurile PENALIZARI, acolo se explica mai pe larg despre modul de aplicare, cazurile aplicarii, etc...
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
cavallis, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul penalizari adriandanciu90 adriandanciu90 Buna seara. Daca prin adunarea generala s-a stabilit un procent de 0,1% pe zi de intarziere incepand cu prima zi de dupa expirarea celor 50 de zile de la ... (vezi toată discuția)
Penalizari restanta afisata pe lista de plata LocatarB LocatarB Care sunt consecintele Legii 246/30.06.2009 asupra sistemului propriu de penalizari prevazut de art.49 din Legea 230/2007 la asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)