avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Sunt obligati sa ma cheme la proces daca nu sunt de ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Sunt obligati sa ma cheme la proces daca nu sunt de acord?

Buna ziua,
Anul trecut am fost martora la un conflict in parc. Am fost chemata la politie sa dau declaratie, am dat chiar doua declaratii pana acum si azi am aflat cu stupoare ca ma vor chema si ca martor la proces, in conditiile in care am spus de la inceput ca dau declaratie dar ca nu vreau sa fiu chemata le proces. Este legal sa ma oblige sa ma prezint la proces desi eu am spus din start ca dau declaratie numai cu conditia sa nu fiu chemata la proces?
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:38, 23 Martie 2010
1. Erati obligata sa dati declaratii daca ati fost martora la acel incident.
2. Sunteti obligata sa va prezentati la toate fazele procesuale la care veti fi citata ca si martor.
3. Toate aceste prevederi se regasesc in Codul de Procedura Penala si nu are importanta daca dvs doriti sau nu ! Plus ca orice conditionare de genul: va dau declaratie dar nu ma mai chemati nicaieri contravine legii si este nula din start!Legea este una pentru toti!
Este legal si va trebui sa va prezentati la proces.Daca nu mergeti, exista riscul sa fiti sanctionata si posibil...sa fiti adusa cu mandat...
MIHAI GRIGORE a scris:

1. Erati obligata sa dati declaratii daca ati fost martora la acel incident.
2. Sunteti obligata sa va prezentati la toate fazele procesuale la care veti fi citata ca si martor.
3. Toate aceste prevederi se regasesc in Codul de Procedura Penala si nu are importanta daca dvs doriti sau nu ! Plus ca orice conditionare de genul: va dau declaratie dar nu ma mai chemati nicaieri contravine legii si este nula din start!Legea este una pentru toti!

Da, nu este dupa cumvreti dvs.
Da sunteti obligata sa va prezentati. De regula intr-un proces penal nu este dupa dvs. daca va prezentati sau nu.Sunteti obligata sa va prezentati, altfel se poate interpreta ca doriti sa obstructionati justitia. In plus, persoanele care au dat declaratii in calitate de martori la politie, sunt de regula chemate si in instanta intrucat instanta doreste sa confirmati inca o data cele mentionate in declaratia de la politie, pentru ca vrea sa se asigure ca acea declaratie nu v-a fost luata de catre politisti sub presiune sau amenintare. Veti fi intrebata doar daca va mentineti declaratia data la politie si eventual sa mai relatati odata cele scrise acolo. Atat. Este simplu. In plus, in calitate de martor puteti sa solicitati sa fiti platita pt asta. B-)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea va obliga sub sanctiunile aducerii in instanta, cu madat de aducere,cu insotitor(politist,jandarm) si a amenzilor aplicate de magistrati sa va prezentati in calitate de martor si sa aratati ce cunoasteti in legatura cu fapta/faptele deduse judecatii.
Ceea ce doriti dvs.este contrar prevederilor legale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prezenta la proces Agentevil Agentevil Ce se poate intampla daca nu ma prezint la un proces penal in stare de apel unde sunt chemat ca martor?Mentionez ca sunt in concediu de crestere copil si nu am ... (vezi toată discuția)
Citatie ContSters84319 ContSters84319 buna dimineata. am si eu mai multe intrebari si daca se poate sa ma ajutati va multumesc. in urma cu cateva saptamani am primit ceva de genu: xulescu,este ... (vezi toată discuția)
Citat in calitate de martor n_laci2002 n_laci2002 Azi am primit o citatie, prin care sunt chemat ca si martor. Nu vreau sa dau nume, si voi scrie fraza putin mai ciudat, sper sa se inteleaga. Numele meu, ... (vezi toată discuția)