avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Citat in calitate de martor
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Citat in calitate de martor

Azi am primit o citatie, prin care sunt chemat ca si martor.
Nu vreau sa dau nume, si voi scrie fraza putin mai ciudat, sper sa se inteleaga.

Numele meu, adresa mea, este chemat in aceasta instanta, camera x, p9 penal, in ziua de x, ora x, in calitate de martor, in proces cu X in calitate de parte vatamata, si altii pentru Fond - furtul...

Habar nu am cine este X, despre care se zice ca este parte vatamata, in viata mea nu am auzit acest nume.
Planuiesc ca maine dimineata sa ma duc la Judecatorie si sa clarific situatia.
Ce se poate face in acesta situatie ?
Nu vreau sa ma duc la nici un proces penal, in special daca nici nu stiu despre cine sau ce este vorba.
Se poate depune o plagere impotriva persoanei care m-a citat ? nu vreau sa am surprize peste cateva luni, primind o noua citatie.

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 01:38, 9 Aprilie 2010
Da, ar trebui savedeti despre ce este vorba , insa sa stiti ca pentru neprezentate puteti avea unele probleme, daca prezenta dvs. va fi considerata necesara.Se poate chiar dispune aducerea dvs. cu mandat.
Singura varianta este sa va prezentati la proces in data pentru care ati fost citat si sa dati o declaratie in sensul aratat de dvs.De ce va sfatuiesc asa, este tocmai pentru ca este evident ca ati fost propus in calitate de martor de una dintre partile implicate in dosar si in caz de neprezentare puteti fi amendat si tocmai pentru a evita o astfel de situatie neplacuta, respectiv de a fi sanctionat pecuniar este bine sa va prezentati.
Intr-un proces penal este recomandat sa va prezentati. Daca instanta insista in audierea dvs. va poate aduce cu mandat sau va poate amenda. Sfatul este sa va prezentati si sa vedeti despre ce este vorba.Dupa audiere, in 99 % din cazuri nu trebuie sa va mai prezentati in proces.Daca este vorba de furt, este posibil sa nu cunoasteti partea vatamata dar sa cunoasteti date despre inculpat sau fapta.
Atentie, consultati un avocat inainte de a da declaratii.
Cand veti ajunge in fata instantei veti vedea despre ce este vorba si daca ati fost propus ca martor de catre una dintre partile din proces.
Prezenta martorului in locul,la data si ora indicate este obligatorie,instanta in cazul neprezentarii dvs.urmand a lua masurile prev.de art.198 c.pr.pen,in sensul citarii dvs.cu mandat de aducere(adica escortat de politist sau jandarm) si cu aplicarea unei amenzi pentru lipsa nejustificata

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie ContSters193759 ContSters193759 Buna seara, Azi cand am venit de la serviciu am gasit la usa apartamentului o citatie care imi era adresata si prin care sunt chemat pentru audieri la ... (vezi toată discuția)
Prezenta la proces Agentevil Agentevil Ce se poate intampla daca nu ma prezint la un proces penal in stare de apel unde sunt chemat ca martor?Mentionez ca sunt in concediu de crestere copil si nu am ... (vezi toată discuția)
Furt portofel mariana04 mariana04 buna, sorei mele i-a furat portofelul in tramvai.Politia se afla in tramvai si l-au prins pe infractor.ea a dat declaratie ca persoana vatamata si eu ca ... (vezi toată discuția)