avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1140 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dupa divort, lucrurile merg prost
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dupa divort, lucrurile merg prost

Dragi prieteni,
Am divortat la sfarsitul anului trecut iar cei 2 copii minori au ramas in ingrijirea sotiei care s-a angajat sa le asigure tot ceea ce au nevoie pentru crestere si educare, bineinteles cu sprijinul meu financiar. Avem un apartament de 3 camere pentru care eu platesc ratele, apartament in care stau acum sotia si copiii. In momentul divortului eu am plecat din casa, nu s-a facut partaj si am lasat casa in urmatorul fel: fiecare copil are cate o camera iar sotia sufrageria.Sotia avea si inainte de divort o activitate independenta pe care o desfasura intr-un spatiu, in oras. Acum, a mutat aceasta activitate in camera unuia dintre copii, fara scordul si stirea mea, mutand biroul copilului intr-un loc cu totul impropriu in alta camera. Eu consider ca nu acesta este modul in care s-a angajat sa aiba grija de copii, dand afara copilul din camera lui; acesta imi spune ca el a dorit mutarea biroului, insa sunt sigur ca nu este asa. Orice discutie lamuritoare cu fosta sotie este exclusa din capul locului. Exista vreun mijloc juridic pentru a o forta sa ii dea inapoi camera copilului? Ar trebui sa ma adresez la autoritatea tutelara de la primarie ori la protectia copilului? Sau poate imi trebuie o hotarare judecatoreasca care sa spuna explicit ce are voie si ce nu are voie sa faca in acel apartament pentru care repet, eu platesc ratele la banca?
Va multumesc,
Dan
Sfatul meu este sa solicitati partajul in instanta ! In acest fel se va stabili cota parte a fiecarui sot din acel apartament si , ulterior , va veti putea impune conditiile in fata sotiei!
Daca exista dovezi in sensul celor aratate de dvs., puteti initia un partaj de folosinta al imobilului, putand solicita si sprijinul autoritatii tutelare, scopul fiind "interesul superior al minorilor", fosta sotie urmand a fi obligata de catre instanta sa respecte "partajul" privind folosinta imobilului.
Poate reusiti sa va intelegeti totusi pe cale amiabila si sa incheiati un inscris in acest sens.
Exista si optiunea (costisitoare dealtfel taxa de timbru fiind de 3% din val. masei partajabile) partajului in cadrul careia, puteti ajunge la aceeasi intelegere pe care v-am expus-o anterior sau vi se poate atribui imobilul dvs., in natura, urmand ca ulterior, dvs. sa stabiliti conditiile in care va putea fi folosit acel imobil...
Solutii exista...
In acest caz mama minorilor e in avantaj, pt ca schimbarea locului activitatii in imobil, alaturi de copii, pt a petrece mai mult timp cu ei este in interesul superior al minorului.
adutescu a scris:

In acest caz mama minorilor e in avantaj, pt ca schimbarea locului activitatii in imobil, alaturi de copii, pt a petrece mai mult timp cu ei este in interesul superior al minorului.


Nu stiu de ce am sentimentul ca orice instanta din tara ar gandi asa, desi aceasta activitate particulara a fostei sotii se desfasoara cu clienti si in timpul orelor dupaamiezii, deci e evident ca singurul avantaj ar fi, sa zicem, supravegherea copiilor. Dezavantajele: loc cu putin lumina pentru birou, camera comuna cu mama acces restrictionat in camera in timpul programului mamei si cred ca mai gasesc si altele. Puneti dumneavoastra in balanta cele de mai sus si vedeti care este interesul superior al minorului care are 12 ani, deci nu 4 sau 5 ca sa necesite supraveghere. Nu credeti ca un copil, si cu atat mai mult o fata la 12 ani are nevoie de o oarecare intimitate?
Era mult mai bine pentru toti, sa fi solictat si partajul. Ar fi existat o hotarare judecatoreasca in dispozitivul careia s/ar fi mentionat intelegerea depusa in scris in instanta, pe care ati facut/o cu fosta sotie, cuvant cu cuvant, asa cum ati fi dorit ,>destinatia fiecarei camere ,in beneficiul cui . NU mai putea sa schimbe destinatia camerei de locuit in birou sediu, decat daca nu ar respecta hotararea judecatoreasca. Nu e tarziu ....
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
ContSters122901, utilizator

Alte discuții în legătură

Lamuriri partaj goguta10 goguta10 Buna ziua, impreuna cu sotul meu am achizitionat un apartament la care mai avem si acum credit la banca.In urma divortului de el am ramas cu copilul in acel ... (vezi toată discuția)
Imobil ipotecat,obiect de partaj dupa recasatorire? tumi tumi buna ziua ,as vrea sa stiu daca apartamentul pe care l-am dobandit printrun credit ipotecar,incheiat pe numele meu, impreuna cu sotia din prima casatorie,si ... (vezi toată discuția)
Poate avea copilul drept de locuinta imediat dupa nastere,in caz de divort? tumi tumi buna ziua ,as dori,sa stiu daca un copil rezultat din casatorie,la divort,poate dobandi drept de locuinta,de la momentul nasterii lui,in conditiile in care ... (vezi toată discuția)