avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... litigiu munca - lichidare drepturi banesti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

litigiu munca - lichidare drepturi banesti

Buna ziua,
Am demisionat in data de 30 octombrie 2009 cu acordul partilor pentru neplata salariilor restante facand aceasta precizare si in demisie.
Salariile restante sunt aferente lunilor iulie-octombrie 2009 plus drepturile banesti pentru concediile neefectuate din anul 2007 , 2008 si 2009, in numar de 35 zile lucratoare.
Desi in perioada iulie - octombrie 2009 si pana la data de astazi societatea la care am activat a avut bani pentru plata salariilor, totusi, au fost efectuate plati mai intai catre furnizori sau rate bancare pentru investitii.
Va rog sa imi spuneti, care este termenul legal in care trebuiesc achitate drepturile banesti in cazul lichidarii si ce prevede legislatia actuala in cazul neachitarii acestora in termenul legal prevazut.
De asemenea va rog sa imi spuneti daca neplata salariilor constituie infractiune tinand cont ca s-au achitat furnizorii, inclusiv prin ridicarea de la banca pe baza de stat de plata a salariilor, banii fiind totusi indreptati la fel, catre furnizori
(va rog sa imi indicati legile, actele normative, cu privire la cele aratate mai sus)
Va multumesc anticipat.


Cel mai recent răspuns: liviuvalentin , utilizator 13:27, 24 Martie 2010
1. Societatea a incalcat grav legislatia muncii care prevede ca drepturile salariale se platesc inaintea tuturor celorlalte drepturi (art. 156 Codul muncii).
Termenul de prescriptie a drepturilor salariale este de 3 ani. Deci, daca dvs nu veti introduce actiune in justitie ptr recuperarea acestora, nu veti mai putea cere plata zilelor de CO/2007.
Intarzierea nejustificata a platii saalriului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata daune-interese pentru repararea prejudiciului creat (art. 161(4) Codul muncii)

Dvs trebuie sa depuneti o contestatie la tribunalul de pe raza dvs de domiciliu, sectia litigii de munca pentru a obliga angajatorul la plata tuturor drepturilor salariae de care ati fost privat. Asa cum am spus si mai sus, termenul de prescriptie este de 3 ani, dar daca nu intriduceti anul acesta actiunea nu veti mai putea solicita banii pe CO/2007.
Fiind litigiu de munca este scutit de taxe.
Ultima modificare: Luni, 22 Martie 2010
Isa Radov, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru raspunsul Dumneavoastra.

As mai avea cateva nelamuriri pentru care v-as ruga sa ma indrumati :

1. Plata de daune interese poate fi ceruta in cadrul actiunii introduse pentru neplata salariilor respectiv a concediilor de odihna, fara a se plati taxe de timbru, sau face obiectul unei cereri separate la o alta instanta , alta decat Tribunalul muncii si pentru care se plateste taxa de timbru?
In fapt, pot solicita instantei Tribunalului Muncii si plata dobanzilor bancare la care sunt obligat de catre banca pentru descoperirea de cont efectuata de catre mine pe cardul de salarii, urmare a nevirarii salariilor, conform contractului existent intre banca si unitatea angajatoare?
2. Cum se stabileste cuantumul indemnizatiei aferente concediilor de odihna neefectuate pentru anii 2007 si 2008 si care trebuiau achitate la incetarea raporturilor de munca in octombrie 2009?
Se iau in calcul veniturile totale din anii 2007 si 2008 , pentru fiecare an in parte sau se calculeaza la salariul aferent datei la care au incetat raporturile de munca, respectiv octombrie 2009?
Se admite in actiunea ce se depune la Tribunalul Muncii, cererea platii unei dobanzi bancare de catre angajator aferente indemnizatiilor de concediu cuvenite in perioada 2007-2010, si neachitate pana la data introducerii actiunii sau a platii efective ale acestora?

Va multumesc anticipat pentru raspunsul Dvs.
Pt toate sumele pe care doriti sa le pretindeti de la angajator, dobanzi bancare etc. acestea intra in categoria daunelor materiale intrucat pot fi cuantificate.
Daunele materiale difera de daunele morale, pe care le puteti solicita pe baza suferintelor provocate in urma acestei nedreptati. Puteti prin urmare solicita si daune morale si daune materiale. Solicitati plata salariilor cuvenite integral, si a celorlalte drepturi banesti dar atentie ! Va recomand fie sa solicitati expertiza financiar contabila in cauza pt a se stabili si suma exacta a acestora ( pe care o veti plati ) fie sa solicitati instantei sa oblige angajatorul sa faca proba pt modul de calcul al acestora, adica sa depuna ei la dosar ce suma trebuie sa luati.
In caz contar, riscati sa aveti castig de cauza dar sa nu puteti executa hotararea pentru ca nu veti avea suma precizata.
Nu se timbreaza in litigiile de munca chiar daca solictati daune morale. Le puteti solicita in actiunea principala pe care o veti deschide.
Nu deschideti ulterior alta actiune pt aceasta pt ca se va judeca pe dreptul comun nu pe litigii de munca si atunci veti fi obligat la plata taxelor de timbru aferente ce se vor calcula la valoarea solictata a daunelor morale.
Va multumesc pentru raspunsuri si indrumare.

Totusi, exista in toata "povestea" aceasta elemente care imbraca aspecte penale si care constituie infractiune?
Va intreb deoarece sunt constient ca litigiul de munca va dura extrem de mult timp chiar daca voi avea castig de cauza. Insa aceasta nu ma ajuta pe moment cu absolut nimic atat timp cat banca se indreapta acum impotriva mea pentru a-si recupera creantele, in acest moment nefiind posibila nici macar refinantarea descoperirii de cont, deoarece nu indeplinesc inca conditiile unei creditari.
Intrebarea vizavi de aspectele penale era in ideea in care as putea "forta" nota in discutiile cu administratorii societatii la care am lucrat (e urat ceea ce fac, se numeste santaj) dar acestia au folosit si imi folosesc in continuare banii cuveniti pentru munca prestata, pentru functionarea activitatatii societatii dumnealor.
1.Foarte dificil cu dobanda bancara, deoarece riscurile sunt sa fiti trimis in instata de drept comun si sa achitati taxa de timbru.Cu un avocat priceput , poate.

Alte discuții în legătură

Solicitare drepturi banesti in urma concedierii cf. art.65 din codul muncii EddieM EddieM Buna ziua tuturor, Am fost concediat la sfarsitul anului trecut ca urmare a restructurarii firmei al carei angajat eram, asadar cf. art.65 din CM. Deoarece ... (vezi toată discuția)
Probleme cu drepturile banesti FlorianStanescu FlorianStanescu Am fost angajat la o firma din Romania.Am lucrat in C.E., in functia de sofer TIR, o luna si jumatate, fara a avea vreo problema, si am efectuat toate cursele ... (vezi toată discuția)
Posibilitãþile de recuperare ale drepturilor salariale chris.med chris.med Vă salut! Aş dori să ştiu care sunt posibilităţile de recuperare ale drepturilor salariale în situaţia în care angajatorul invocă pe de-o parte ... (vezi toată discuția)